Kardinaal Ortega: ‘Geen weg terug voor Cuba en de VS’

In een interview met het Argentijnse tijdschrift Vida Nueva gaat de Cubaanse kardinaal Jaime Ortega Alamino dieper in op de rol van de katholieke kerk bij de toenadering tussen Cuba en de Verenigde Staten. Ortega zegt dat deze toenadering tot heil zal zijn van de hele katholieke kerk in Cuba.

Jaime Ortega

Jaime Ortega

Ortega verwijst naar eind 2013 toen hij een ontmoeting had met de Amerikaanse journaliste Julia Sweig die hem zei dat het klimaat in het Witte Huis ten aanzien van Cuba was veranderd, dank zij ‘de meer beschaafde toon’ van de regering van Raúl Castro en ‘omdat men inzag dat de blokkade geen nut meer had maar iets ouds was dat niet tot resultaten had geleid.’ Later schreef deze journaliste hem een email met een boodschap van de Democratische senator Patrick Leahy bedoeld voor paus Franciscus met het verzoek om tussenbeide te komen voor de gevangen Amerikanen op het eiland. ‘De paus sprak ook met president Barack Obama over het embargo en die zei hem dat dit een volstrekt verouderd middel was, ingesteld vóór hij zelf was geboren.’ Paus Franciscus heeft voorafgaand aan de openbaarmaking van de toenadering tussen Cuba en de VS enkele malen verzekerd dat dit proces het Cubaanse volk ten goede zal komen, maar ook gunstig zou zijn voor de regering van Cuba en die van de VS en voor heel Latijns-Amerika. ‘Als er geen oplossing komt, blijven jullie op afstand van de rest van Latijns-Amerika,’ aldus de paus.

President Obama en paus Franciscus

President Obama en paus Franciscus

Historisch moment
Toen kardinaal Ortega een bezoek bracht aan Rome, kon hij de zaak met de paus aan de orde stellen. ‘Noord-Amerikanen en buitenlanders die Cuba bezoeken, richten zich ook altijd tot de katholieke kerk. Daarom richtte deze senator zich ook tot mij met de vraag de brief door te geven in Rome want hij was overtuigd van de positieve houding van onze kerk tegenover een dialoog met de Cubaanse staat en zo wegen te vinden waardoor de situatie van het volk verbetert.’ De aartsbisschop van Havana stelt vast dat het nu nog veel te vroeg is om al veranderingen waar te nemen in het politiek beleid, maar desondanks is hij er van overtuigd dat er geen weg terug is. ‘Er zijn bezoeken van Amerikaanse senatoren aan Cuba gebracht van beide partijen op zoek naar mogelijke investeringen. Die berichten verschijnen in de pers en de mensen zijn zich er van bewust dat ze een historisch moment sinds 60 jaar doormaken. Maar het is duidelijk dat de gewone man hoopt dat de producten in de winkels goedkoper worden. En dat is niet het geval,’ aldus Ortega.

Bron
* 14ymedio, Havana, 31 maart 2015
Link
* Het volledige interview met Ortega van maandag j.l.  in Vida Nueva, tijdschrift en website van de katholieke kerk voor de zuidpunt van Latijns-Amerika.  

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s