Airbnb nu ook in communistisch Cuba

Amerikanen die naar Cuba gaan kunnen vanaf vandaag ook via Airbnb een kamer of appartement huren. Als een van de eerste Amerikaanse bedrijven is de verhuursite nu ook in het communistische land actief. Decennialang konden Amerikaanse bedrijven door een embargo niet actief zijn op de Cubaanse markt. Dat embargo is nog niet opgeheven, maar in januari verlichtte de Obama-regering een paar beperkingen, waardoor Airbnb nu ook in Cuba overnachtingen kan aanbieden. Er zijn meteen zo’n 1.000 huizen en kamers beschikbaar, waarvan bijna de helft in de hoofdstad Havana.

De website van Airbnb

De website van Airbnb

Alleen Amerikanen
Vooralsnog kunnen alleen Amerikanen een boeking doen. En Amerikanen kunnen nog altijd niet zomaar naar Cuba reizen, maar alleen als hun trip valt onder 1 van de 12 categorieën die de Amerikaanse overheid sinds kort toestaat. Daarbij gaat het onder meer om familiebezoek, journalistiek werk en religieuze, educatieve of humanitaire activiteiten. Gewoon toerisme is dus nog niet mogelijk. Drie maanden lang zijn vertegenwoordigers van Airbnb in Cuba bezig geweest om huiseigenaren bij de site in te schrijven. In Cuba bestaan al duizenden zogeheten casas particulares, huizen van particulieren waar toeristen in kunnen verblijven. Voor Airbnb was het dus redelijk simpel om aanbieders te rekruteren onder die casas particulares.

Markt met grote potentie
‘We denken dat Cuba een van onze grootste markten kan worden in Latijns-Amerika’, zegt regiodirecteur Kay Kuehne. Volgens hem verwelkomen zowel de Cubaanse als de Amerikaanse autoriteiten de komst van Airbnb. Sinds Obama aankondigde de relaties met Cuba te willen normaliseren komen er meer bezoekers naar het eiland. Het aanbod van Airbnb in Cuba omvat op dit moment 1.000 appartementen in diverse delen van het eiland; 40% van het aanbod bevindt zich in Havana en de rest in toeristische bestemmingen als Cienfuegos, Morón, Camagüey en Santa Clara. Het aanbod wordt de komende maanden uitgebreid.

straatbeeldmetcheguevaraaandemuurGevarieerde prijzen
De prijzen in Havana variëren van $23 per nacht tot $ 370 dollar voor een appartement geschikt voor 9 personen. In andere steden zijn de prijzen bescheidener en llager als in Havana. In de provincie Pinar del Río kan een apartement worden gereserveerd in Viñales vanaf $12 dollar tot een van $52 met veel luxe. Sommige aanbieders hebben een groot aantal apparementen onder beheer. Een van hen die zich presenteert als Michael plaatste 232 advertenties op de site voor locaties in Varadero, Pinar del Río, Cienfuegos en Soroa.

Toerisme
Het  toerisme is met twee-en-een- half miljard dollar jaarlijks de derde inkomstenbron van Cuba, na de verkoop van medische diensten (Cubaanse artsen in het buitenland) en de overmakingen van familieleden uit de VS. De sector maakte dit jaar een vliegende start met een stijging eind januari van 16% vergeleken met januari 2014. Het land verwelkomde januari 371.160 toeristen; 51.097 meer dan een jaar geleden. Dat aantal zal nog groeien als het Witte Huis daadwerkelijk het verbod op toerisme naar Cuba zal opheffen.

Bronnen
* NOS, 2 april 2015 en Diario de Cuba
Link
* Promotiefilm Airbnb

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s