CubaTips: Duiken, Retour á Ithaque, mini-docu’s, El Caribe Holandés, Conducta, Hotel California en Kluivert

Veel filmnieuws in de CubaTips van vandaag. Retour á Ithaque draait in Nederlandse bioscopen en twee andere Cubaanse producties Conducta en La obra del Siglo in Vlaanderen.

Ook vijf boeiende radioreportages over de actuele ontwikkelingen in Cuba van de Amerikaanse zender NPR. En de Nederlandse auteur Gert Oostindie presenteerde in Havana de Spaanstalige versie van zijn studie over de Nederlandse Cariben.

Vorige week werd in de CubaTips verwezen naar een artikel in het Parool over Headbangen in Havana. Dat artikel is als bijlage toegevoegd aan deze nieuwste Cuba Tips.

tips

INHOUD VAN DE NIEUWSBRIEF VAN VANDAAG:

 1. Van de redactie
 2. 25 jaar Glasnost in Cuba (deel 12)
 3. Retour á Ithaque in bioscopen
 4. Twee Cubaanse films op MOOV-Festival
 5. Isla de Juventud: eiland voor duikers
 6. Curaçao met Kluivert tegen Cuba
 7. Vijf mini-docu’s over Cuba
 8. Boek El Caribe Holandés in Cuba verschenen
 9. Hotel California op Cubaanse wijze
 10. Cubaanse teler investeert in bio-citrus
 11. Culturele Cuba Agenda
 12. Het laatste nieuws.

25 Jaar Glasnost in Cuba (deel 12)
In de CubaTips van deze Paasmorgen ook deel 12  over het ontstaan en de achtergronden van de Stichting Glasnost in Cuba. Deze maand bestaat de Stichting 25 jaar! Hierna volgt dit deel 12.

Steigers
De Stichting is in de steigers gezet in 1989 na een reis van Kees van Kortenhof en Annelies Lemmers naar Cuba en vervolgens juridisch opgericht op 18 april 1990. Het doel was en is steun te verlenen aan de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.

Felix Rottenberg (links) in gesprek met Kees van Kortenhof

Felix Rottenberg (links) in gesprek met Kees van Kortenhof

Schilderijen expositie
In juli 1992 werd in het gemeentelijk Van Reekum Museum in Apeldoorn de schilderijententoonstelling La Ronda Cubana gehouden. Kees van Kortenhof (rechts) en Jos Borsboom van Glasnost in Cuba waren met pamfletten en spandoeken aanwezig om de invrijheidstelling van de schrijfster Maria Elena Cruz Varela te eisen. De expositie werd geopend door Felix Rottenberg (op de foto links), die toen voorzitter van de PvdA was. Rottenberg zei o.a. dat ‘Kunst een vrijplaats is. Kunst die onder druk van de politiek staat is daarom geen kunst. Kunst gedijt niet binnen een onvrij politiek systeem.’ Onder de aanwezigen was ook de ambassadeur van Cuba in Nederland en een groep Cubaanse kunstenaars die in navolging van de ambassadeur, demonstratief maar gehoorzaam de pamfletten weigerden in ontvangst te nemen.

Na de mojito’s
Toen het officiële gedeelte achter de rug was, de bezoekers rijkelijk van de mojito’s waren voorzien en uiteindelijk ook de Cubaanse ambassadeur en gevolg weggingen, kwamen ook de aanwezige Cubaanse kunstschilders in actie. Zij hadden nog wel wat eigen werk apart gehouden en waren gaarne bereid tekeningen en schilderijen als aankomende kleine ondernemers tegen contante betaling te verkopen.

Mei 1994 vrij
In mei 1994 zou Maria Elena Cruz Varela uiteindelijk worden vrijgelaten en in juli van dat jaar was ze de gast van Aida, Amnesty International, Glasnost in Cuba en Pax Christi en droeg zij gedichten voor in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Dezelfde gedichten die leden van de Cubaanse staatsveiligheid haar gedwongen hadden tot bloedens toe op te eten.

Steun
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies. De gemaakte kosten worden betaald uit giften van individuele sympathisanten. Mocht u ons willen steunen met een (jubileum-) gift: U kunt uw bijdrage overmaken op NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.

Neem een abonnement!
Wilt u alle nieuwe nummers vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement! Ruim 900 geïnteresseerden gingen u al voor!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s