Klap voor Cubaans honkbal nieuwe stijl

Er is geen Cubaanse honkbalspeler die beter de principes van de socialistische sportbeoefening belichaamt dan binnenvelder Yulieski Gourriel. Hij bleef trouw aan het Cubaanse honkbal terwijl busladingen vol getalenteerde honkbalcollega’s naar de VS deserteerden. Gourriel speelt in de Cubaanse competitie voor 50 dollar per maand hoewel hij met één ritje per speedboot een contract in de Major League in de VS kan tekenen voor 10 miljoen dollar.

Yulieski Gourriel

Yulieski Gourriel

Voor deze trouw werd de 30-jarige Gourriel beloond en hij werd voorbestemd een rol te spelen in een honkbalexperiment dat bedoeld is om deserties te voorkomen en spelers aan te moedigen thuis in Cuba te blijven. Zij zouden contracten met professionele teams in het buitenland mogen tekenen op voorwaarde dat zij de wintercompetitie in Cuba blijven meespelen en het land vertegenwoordigen bij internationale wedstrijden. De nog geldende Amerikaanse sancties maken dat voor Amerikaanse teams nog onmogelijk en daarom tekende Gourriel een contract ter waarde van 1 miljoen dollar bij de Japanse club Yokohama DeNA BayStars. Hij speelde perfect en zou dit jaar terugkeren voor 3 miljoen dollar per jaar.

Breuk
Maar vorige week werd het contract door de Japanse club abrupt opgezegd. Gourriel was niet verschenen bij een wedstrijd in Japan vanwege de behandeling van een blessure in Cuba zonder zijn club te informeren over het herstelplan. ‘Hij weet niet wat een contract is,’ zei de general-manager van Shigeru Takada, die tijdens een persconferentie meedeelde een man naar Havana gestuurd te hebben om hem terug te halen. Gourriel’s 21-jarige broer overkwam hetzelfde. Hij tekende een tweejarig contract en ging uiteindelijk niet naar Japan vanwege polsletsel. De situatie van beide broers legt een zwak punt van de nieuwe Cubaanse aanpak van honkbal bloot: er is geen tijd meer om te rusten en te herstellen. De oudste Gourriel heeft de afgelopen twee jaar non-stop gespeeld, schitterde voor Cuba in de World Baseball Classic in 2014 en speelde afgelopen zomer voor Yokohama. Toen keerde hij naar Cuba terug, speelde een seizoen in de wintercompetitie voor Industriales in Havana en het nationale team bij de Caribische Series in Puerto Rico in februari jl.

Combinatie onmogelijk
De gebeurtenissen rond Gourriel beloven weinig goeds voor nieuwe contracten met Japanse clubs. Cuba wil vooral ervaren en wat oudere spelers voor dat experiment inzetten omdat zij minder gevoelig voor desertie zouden zijn. Maar het hele jaar rond honkballen is teveel gevraagd. Gourriel’s blessure is ook een waarschuwing voor die Cubaanse (sport)autoriteiten, die beweerden dan een combinatie mogelijk zou zijn, namelijk veelbelovende Cubaanse spelers voor de nationale competitie behouden door hen aantrekkelijke verdiensten in het buitenland in het vooruitzicht te stellen. Het is ook deels de reden waarom Fidel Castro altijd benadrukte dat de teams van de Amerikaanse Major League ‘spelers stelen’ uit andere landen als zij lucratieve contracten tekenen. Als ze eenmaal verdienen, kunnen zij het zich niet permitteren nog terug te keren.

Bron
* Nick Miroff, Latijns-Amerikacorrespondent van de Washington Post, 6 april 2015

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s