Officieel Cuba trekt zich terug van fora in Panama

In Panama is het gisteren tweemaal tot een ‘treffen’ gekomen tussen Cubaanse dissidenten en aanhangers van het regime. De confrontaties speelden zich af aan de vooravond van de officiële opening van de Top van de Amerika’s vandaag en zaterdag, waar zowel president Obama als president Castro aan deelnemen. De officiële Cubaanse delegatie besloot zich tenslotte terug te trekken en niet aan de geplande fora deel te nemen o.m. vanwege de aanwezigheid van ‘terroristen’, ‘leden van de CIA’, ‘klootzakken’ en ‘wormen’.

Morlote (midden), ook vice-voorzitter van de kunstenbond UNEAC: ‘We gaan door tot aan de president van Panama, om hen het land uit te zetten.’

Morlote (midden), ook vice-voorzitter van de kunstenbond UNEAC: ‘We gaan door tot aan de president van Panama, om hen het land uit te zetten.’

Het eerste incident speelde zich af bij Parque Porras in de hoofdstad Panama Stad waar ook de ambassades van Cuba en Spanje zijn gevestigd en waar een groep anti-castristen een stille manifestatie hield ter ere van José Martí. De anti-castristen werden uitgemaakt voor ‘terroristen’, ‘leden van de CIA’, ‘klootzakken’ en ‘wormen’. Ook eisten de sympathisanten van het Cuba-regime dat zij de plek zouden verlaten. Panamese politieagenten voorkwamen verdere escalatie.

Huurlingen
De opening van het forum Foro de la Sociedad Civil, een van de vier debatrondes die aan de eigenlijke top voorafgaan, werd een uur uitgesteld omdat de delegatie van de Cubaanse regering zich ook daar verzette tegen de deelname van Cubaanse dissidenten. Uiteindelijk besloten de leden van de delegatie van het regime zich terug te trekken vanwege, zoals ze zeiden, de aanwezigheid van ‘terroristen’ en ‘huurlingen’. De officiële delegatie werd aangevoerd door voormalig minister Abel Prieto, tegenwoordig adviseur van Raúl Castro. Even dreigde de groep de persruimte te bezetten, maar de Panamese politie voorkwam dat.

De ‘echte’ civil society
De voorzitter van de officiële culturele organisatie Asociación Hermanos Sainz, Morlote, zei: ‘De revolutionaire Cubaanse delegatie, de werkelijke civil society, verlaat de zaal want wij willen niet in een ruimte verblijven met terroristen van een zogeheten civil society die niet de onze is en die wordt betaald en gemanipuleerd’. De Cubaanse vice-president Miguel Díaz-Canel liet vanuit Havana weten dat het voor Cuba ‘onacceptabel’ is debatruimten te delen in sociale fora tijdens de Top van Panama die dissidenten aan het woord laten. Canel noemde hen ‘niet-legitieme vertegenwoordigers’ van de Cubaanse civil society. Hij doelde o.a. op forumdeelnemers als Yusmila Reina, Leonardo Calvo, Manuel Cuesta Morúa, Roberto de Jesús Guerra, Liliam Ruiz en Rosa María Payá.

Linken:
* Beelden (1 minuut) van de ongeregeldheden bij de Cubaanse ambassade
* Leden van de Cubaanse delegatie trekken zich terug van het forum omdat ook dissidenten daar het woord kunnen voeren. Niemand wil echter uitleg geven aan een verslaggever van Radio Marti, ook ex-minister Abel Prieto niet. Ook Italo Calvo, dissident, komt aan het woord. (4 minuten)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s