Obama wil Cuba van zwarte lijst verwijderen

Tijdens zijn verblijf in Jamaica heeft president Obama gisteren laten weten dat zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aanbeveelt dat Cuba verwijderd kan worden van de lijst met landen die het terrorisme bevorderen. Hij zei er niet bij wanneer het zover zal zijn. Ondertussen is de populariteit van president Obama in Cuba, aldus een opiniepeiling van de Washington Post, op dit moment groter dan die van Fidel of Raúl Castro.

kind-cuba-met-obama-shirtHet ministerie heeft vastgesteld dat Cuba de afgelopen 6 maanden geen steun heeft gegeven aan een terroristische groepering. Definitieve verwijdering hangt samen met de mogelijkheid die het Amerikaanse Congres heeft binnen 45 dagen te reageren op zo’n presidentieel besluit. Cuba staat sinds 1982 op deze lijst, samen met landen als Iran, Syrië en Soedan. Voor Cuba is verwijdering een absolute prioriteit omdat alleen dan fondsen en leningen van instituten als de Wereldbank mogelijk zijn.

populariteit-obama.castroPopulariteit
Woensdag werd bekend dat de Amerikaanse president Obama zich kan verheugen in een grote populariteit in Cuba; hij is populairder dan leiders als Fidel of Raúl. Een meerderheid van de Cubanen, aldus een opiniepeiling, hoopt dat de koerswijziging bijdraagt aan een verbetering van de economische situatie, maar betwijfelt of de detente ook zal bijdragen aan politieke veranderingen in het communistische land. Meer dan de helft van de ondervraagde Cubanen zei het land voorgoed te willen verlaten als men daartoe de kans had.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft gisteren in Panama zijn Cubaanse collega Bruno Rodriguez ontmoet. Sinds 1959 was niet meer op zo'n hoog niveau overleg gepleegd tussen beide landen.  Toen was er een ontmoeting tussen de Cubaanse leider Fidel Castro en de Amerikaanse vicepresident Richard Nixon.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft gisteren in Panama zijn Cubaanse collega Bruno Rodriguez ontmoet. Sinds 1959 is niet meer op zo’n hoog niveau overleg gepleegd tussen beide landen. Toen was er een ontmoeting tussen de Cubaanse leider Fidel Castro en de Amerikaanse vicepresident Richard Nixon.

Opiniepeilingen
Het onderzoek onder 1.200 Cubanen verscheen in de Washington Post. O.a. blijkt dat 97% van de Cubanen willen dat er een einde komt aan het embargo en een even groot deel is ontevreden over het huidige politieke systeem in het land. (Zie de integrale tekst in de Washington Post met meer cijfers en de werkwijze van opinieonderzoekers in een communistisch land.) Drie kwart van de ondervraagde Cubanen zei voorzichtig te zijn bij de beantwoording van de vragenlijst vanwege mogelijke gevolgen. In Cuba is de staat de enige instantie die de mogelijkheid heeft opinieonderzoeken te organiseren.

Link
* De complete opiniepeiling – inclusief werkwijze van de peilers – van de Washington Post, 8 april 2015

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s