Obama en Castro geven elkaar historische handdruk in Panama

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Cubaanse ambtsgenoot Raúl Castro hebben elkaar gisteren in Panama begroet op de Top van de Amerika’s. De leiders reikten elkaar de hand en maakten een praatje. Een mogelijke ontmoeting vandaag wordt niet uitgesloten. Nog voor zijn gesprek met Castro, had Obama een ontmoeting met Cubaanse oppositieleden, zo meldt het Witte Huis.

De handdruk van Raul Castro en Obama; Ban Ki Moon (rechts) kijkt toe.

De handdruk van Raul Castro en Obama; Ban Ki Moon (rechts) kijkt toe.

De ontmoeting tussen Obama en Castro wordt wereldwijd nauwlettend gevolgd. Cuba en de Verenigde Staten stonden de afgelopen halve eeuw lijnrecht tegenover elkaar, maar proberen nu de banden aan te halen. Het is de eerste ontmoeting tussen de twee leiders sinds Washington en Havana eind vorig jaar aankondigden dat ze, na meer dan vijftig jaar, de onderlinge relaties weer willen normaliseren. Obama en Castro hadden elkaar in december 2013 wel al eens ontmoet in Johannesburg, tijdens de herdenkingsceremonie bij het overlijden van Nelson Mandela. Ook toen hebben de twee elkaar de hand geschud.

Gesprek
Een topadviseur van Obama zei eerder dat de twee leiders elkaar zaterdag vermoedelijk ook zullen spreken. ‘We verwachten zeker dat ze in de gelegenheid zijn elkaar morgen te zien’, stelde veiligheidsadviseur Ben Rhodes gisteren. Volgens Rhodes hebben de VS en Cuba de afgelopen tijd gesproken over een ‘scala aan onderwerpen’. Castro en Obama kunnen volgens de adviseur samen ‘de balans opmaken’ van de voortgang in de onderhandelingen tussen de landen. De leiders spraken elkaar eerder deze week al telefonisch. Ze hadden het toen onder meer over de onderhandelingen over de normalisering van de relatie tussen de landen. Ook werd gesproken over de top in Panama, aldus Rhodes.

Tot grote ergernis van de Cubaanse autoriteiten zijn ook Cubaanse dissidenten en kritische journalisten in Panama aanwezig, zoals Reinaldo Escobar en Yoani Sánchez van de kritische internetkrant 14ymedio.

Tot grote ergernis van de Cubaanse autoriteiten zijn ook Cubaanse dissidenten en kritische journalisten in Panama aanwezig, zoals Reinaldo Escobar en Yoani Sánchez van de kritische internetkrant 14ymedio.

Cubaanse dissidenten
Voor aanvang van de Top van de Amerikaanse landen in Panama nam de Amerikaanse president nog deel aan een forum van organisaties van de civil-society uit Latijns-Amerika en de Caraïben. Daar vond ook een ontmoeting plaats met de Cubaanse dissidenten Manuel Cuesta Morúa, Laritza Diversent en met nog dertien andere activisten. Ook de staatshoofden van Costa Rica en Uruguay waren daarbij aanwezig. Obama zei o.a. dat ‘sterke landen geen angst zouden moeten hebben voor de civil-society.’

Bronnen
* Reuters, De Morgen, AFP
Linken

* De historische minuten in beeld (Telesur) met links in beeld minister-president Rutte
* Historische top voor Cuba en VS, Nieuwsuur 10 april 2015 met o.a. commentaar van Edwin Koopman en beelden van de rapgroep Los Aldeanos.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s