CubaTips: Obama en Raúl, Jood in Cuba, aardappelen, Feyenoord Academy en Spaans leren

We hebben het herhaaldelijk gehoord deze week als Cuba en de VS in het nieuws waren. Er was sprake van een historische gebeurtenis, een historische handdruk en een historische moment. Ongetwijfeld is dit waar. Obama en Castro hebben de toenadering en de dialoog centraal gesteld en de confrontatie minstens geparkeerd.

Dat een Cubaanse oud-minister afgelopen week actief betrokken was bij de geweldsacties in Panama tegen dissidenten en mensenrechtenactivisten kan echter niet worden genegeerd. Evenals het feit dat nog maandelijks tussen de 500 en 600 politieke tegenstanders van de Castro’s voor kortere perioden gevangen worden gezet. En dan zwijgen we maar over de stringente controle op de media en de restricties door het regime van de sociale media.

Een sterke samenleving zou geen angst moeten hebben voor de civil-society in het land, aldus president Obama. Maar de houding van de Cubaanse machthebbers is helaas nog steeds onveranderd onverzoenlijk en totalitair.

Aldus de redactie van de nieuwsbrief CubaTips, die vandaag verschijnt. Met uiteraard veel aandacht voor Obama en Castro.

tips

IN DE NIEUWSBRIEF VAN VANDAAG:
De volledige inhoudsopgave:

  1. Van de redactie
  2. 25 jaar stichting Glasnost in Cuba (deel 13)
  3. Feyenoord Academy verzorgt tijdens handelsmissie clinics op Cuba
  4. NBA en FIBA organiseren historisch trainingskamp in Cuba
  5. Spaans leren en oefenen met Lourdes Cruz
  6. Aardappelen luxe item in Cuba
  7. Joodse Omroep: Zoek de Verschillen
  8. Radio-actualiteiten over Cuba en de VS
  9. Culturele Cuba Agenda
  10. Het laatste nieuws

25 jaar Stichting Glasnost in Cuba (deel 13)
De Stichting Glasnost in Cuba, verantwoordelijk voor de wekelijkse CubaTips, bestaat dit jaar 25 jaar. In de CubaTips van vandaag deel 13 van een terugblik, dat we ook hierna publiceren. Over de contacten met de vakbeweging.

Steigers
De Stichting is in de steigers gezet in 1989 na een reis van Kees van Kortenhof en Annelies Lemmers naar Cuba en vervolgens juridisch opgericht op 18 april 1990. Het doel was en is steun te verlenen aan de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.

tienanmin04061989In het Cuba van Castro
Glasnost in Cuba gaat de dialoog aan met voor- en tegenstanders van het Cubaanse regime. Steun wordt verleend aan de onafhankelijke vakbeweging. Maar ook contacten met de communistische eenheidsvakbeweging worden niet geschuwd. Het blad van de vakcentrale CNV (januari 1989) citeert ‘uit het Cubaanse dagboek van de ex-CLAT-Nederland medewerker Kees van Kortenhof’. Van Kortenhof had toen in Cuba een gesprek met vakbondsleider Jesus Escandell van de officiële eenheidsvakcentrale CTC,, ‘een gezellige prater die ons ’s ochtends al koffie met rum voorzet’. Escandell wordt echter steeds minder gezellig. Over de in bloed gesmoorde opstand van Chinezen studenten en arbeiders op het Plein van de Hemelse Vrede, zegt hij: ‘Het is ons opgevallen dat die studenten en arbeiders een vrijheidsbeeld op het plein plaatsten, hét symbool van alles dat de Verenigde Staten vertegenwoordigen. Het kan niet anders of de hand van de vijand (de VS, dus) heeft daar een rol in gespeeld.’ De vakbondsman neemt ‘voorlopig’ geen standpunt in over de gebeurtenissen in China maar hij vond de berichtgeving in de westerse media in ieder geval ‘overdreven.’

Steun
De Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies. De gemaakte kosten worden betaald uit giften van individuele sympathisanten. Mocht U ons willen steunen met een jubileumgift: U kunt uw bijdrage overmaken op NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.   

Alle nieuwe nummers
Wilt u alle nieuwe nummers van CubaTips vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement. Ruim 900 geïnteresseerden gingen u al voor!

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s