Historische handdruk en tientallen arrestaties Cubaanse oppositie

De toenadering tussen Cuba en de VS is zaterdag op de top van Amerikaanse staten in Panama-stad bezegeld met een gesprek van 80 minuten tussen Barack Obama en Raúl Castro. De presidenten hebben, zo zei Obama, ‘een nieuwe bladzijde omgeslagen’ in de betrekkingen tussen beide landen na 53 jaar van vijandschap.

panama-handdruk-tafeltje-castro11042015Obama en Castro spraken elkaar in een kleine vergaderruimte van het conferentiecentrum, na eerst glimlachend voor fotografen te hebben geposeerd. Volgens medewerkers was hun gesprek vriendelijk maar zakelijk. Het was de eerste ontmoeting tussen staatshoofden van Cuba en de VS sinds 1958, toen president Dwight Eisenhower en dictator Fulgencio Batista elkaar spraken, eveneens in Panama.

Op 21 april 1959 schudde president Fidel Castro de hand van vice-president Nixon. President Eisenhower liet zich toen verexcuseren. Bill Clinton heeft ooit Fidel Castro de hand g geschud in de wandelgangen van een conferentie maar daar zijn geen beelden van. En president Jimmy Carter bezocht Cuba maar was toen al teruggetreden als Amerikaans president.

Op 21 april 1959 schudde president Fidel Castro de hand van vice-president Nixon. President Eisenhower liet zich toen verontschuldigen vanwege andere verplichtingen. Bill Clinton heeft ooit Fidel Castro de hand geschud in de wandelgangen van een conferentie, maar daar zijn geen beelden van. En president Jimmy Carter bezocht in 2002 Cuba, maar was toen al teruggetreden als Amerikaans president.

Gemengde reacties
De reacties op de historische ontmoeting tussen de Amerikaanse president Obama en de Cubaanse president Raúl Castro zijn gemengd, zowel in Cuba zelf als bij de Cubanen in de Verenigde Staten. In Cuba zijn er mensen die hopen dat de Cubanen eindelijk vrij kunnen ademen en dat er een einde komt aan de economische boycot van het eiland. De Cubanen die naar Miami in de Verenigde Staten zijn gevlucht, reageren zeer sceptisch.

Ondertussen in Havana
In Havana werden zondag een tiental leden van de mensenrechtengroep Damas de Blanco gearresteerd. Volgens mensenrechtenactivisten als Marta Beatriz Roque het beste bewijs dat ‘het masker van welwillendheid is gevallen en plaats maakte voor repressie en geweld.’ De vrouwen wilden per bus naar het vliegveld om daar de leider van de beweging Berta Soler welkom te heten, die in Panama had deelgenomen aan enkele fora over democratie en mensenrechten. Twee wagens met leden van de speciale brigade verhinderden dit en arresteerden de Damas de Blanco en enkele mannen die hen steunden, waaronder Ángel Moya, oud-politiek gevangene en echtgenoot van Berta Soler.

Linken
* BBC Mundo zette zes min-of-meer historische momenten van de top in Panama op een rij
* De toespraak (zowel in beeld als uitgeschreven) die Raúl Castro vrijdag in Panama uitsprak, partijkrant Granma, 48 minuten
* En la dirección correcta/Op de Goede Weg. De Spaanse krant El Pais over de lange weg die nog is te gaan
* De Standaard: Obama roept Castro op om ‘pagina om te draaien’
* Het Duitse persbureau DPA: Obama and Raúl Castro dialogue: What’s next US-Cuba?

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s