Stars & Stripes vervangen El ‘Che’

Een man die met nieuwsgierige ogen een meisje nakijkt, gekleed in een strakke broek waarop de Amerikaanse vlag is afgebeeld, bekent aan een verslaggever van de New York Times: ‘Ik zie zaken in Cuba waarvan ik niet kon vermoeden dat ik die nog zou zien’. De krant die een reportage maakte over de nieuwe relatie tussen de VS en Cuba, constateert dat het enkele jaren geleden onmogelijk zou zijn geweest zoveel Amerikaanse vlaggen te zien.

bandera-vs-op-straatCitaat NYT: ‘De Stars-and-Stripes zijn te zien aan de voorgevels van appartementen en bevestigd aan bicitaxi’s, op zakdoeken en T-shirts, op strakke Lycra-broeken en zelfs op luchtverversers in auto’s,’ aldus de krant die er aan herinnert hoe in 2012 tijdens de Olympische Spelen in Londen het eiland zich vulde met de vlag van een andere vreemde natie. ‘De Union Jack was plotseling te zien op hemden, zakdoeken en broeken en sommige media spraken over ‘de tweede inname van Havana door de Engelsen’, een verwijzing naar de Britse bezetting van 1762-1763. Maar de recente verspreiding van ‘de vlag van de vijand’ heeft tot onrust geleid onder leidinggevende officials’.

cheguevaratshirt-fotoyoanisanchezmei2013Nieuwe iconen
De tijden zijn voorbij dat de enige iconen die op het eiland waren toegestaan, die van de leiders van de Revolutie waren. Een shirt kan 15 dollar kosten en dat is een prijs die men enkel kan betalen als men toegang heeft tot convertibele peso’s of buitenlandse deviezen, maar de mode lijkt niet te stoppen. De New York Times signaleert dat men zich moet begeven in de wereld van de illegaliteit en smokkel om in Cuba een Amerikaanse vlag te kunnen bemachtigen. De bezitters zeggen dat veel van de kledingstukken met de vlag illegaal ingevoerd worden uit Florida of Panama en dat het in Cuba verboden is voor de cuentapropistas of kleine ondernemers deze kleding te verkopen.

Bicitaxi met Amerikaanse vlag

Bici-taxi met Amerikaanse vlag

Vriendschap
‘Zo zit dat nu tussen onze twee landen’, zegt een medewerkster van een winkel in het oude stadje Trinidad, die een groeiend aantal toeristen uit Amerika begroet na de recente versoepeling van de reisbeperkingen. ‘Nu zijn we vrienden’, zegt ze tegen een journalist van de NYT, gekleed in een broek met daarop het populaire symbool van de Stars & Stripes. De reportage in de NYT citeert uit een artikel van José Martí Luis Toledo Sande op de officiële website Cubadebate waarin werd onderstreept dat ‘hoewel het kapitalisme in een diepe systeemcrisis verkeert, het in staat blijft te corrumperen en verwarring te zaaien. Het is niet toevallig dat het overal wemelt van de vlaggen van sterke landen, zoals Groot-Brittannië en de VS’, en Toledo riep op om de productie van Cubaanse vlaggen – als tegenzet – te verhogen. De enige vlag die, aldus de New York Times, niet wappert, is die aan het gebouw van de Office of Interest van de VS in Havana, maar dat kan veranderen als na de recente diplomatieke toenadering, de ambassade van de VS in Cuba zal worden heropend.

Bron
* De New York Times, 14 april 2015 
Noot
* In november vorig jaar deed zich een vergelijkbaar fenomeen voor toen de Cubaanse Communistische Partij via de partijkrant Granma het ‘neo-koloniaal’ Halloweenfeest bekritiseerde dat steeds populairder wordt in Cuba. De krant ergerde zich aan het feit dat in sommige zalen die eigendom zijn van de staat, dergelijke ‘neokoloniale invloeden’ werden toegelaten. Halloween is immers een product van ‘de Amerikaanse media-industrie.’ Nog verontwaardigder is de krant over het feit dat Cubaanse jongeren op weg naar een kampioenschap cheerleading zich hulden in de Amerikaanse vlag. Zie deze Cubaweblog van 13 november 2014

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s