Havana en Washington over Amerikaanse politieke vluchtelingen in Cuba

Washington en Havana spreken tijdens de onderhandelingen over een nieuwe dialoog ook over twee door de VS gezochte vluchtelingen, c.q. terroristen  die op dit moment in Cuba wonen. Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken zou de regering van Raúl Castro daarmee hebben ingestemd. Een van de vluchtelingen is Joanne Chesimard, alias Assata Shakur, die ontsnapte uit een Amerikaanse gevangenis en vervolgens asiel kreeg aangeboden van Fidel Castro. Chesimard wordt beschuldigd van de moord in 1973 op een politieagent in New Yersey.

chesimard_wantedJoanne Chesimard was destijds lid van het Zwarte Bevrijdingsleger. Zij ontsnapte in 1979 uit de gevangenis waar ze levenslang wegens moord uitzat. Chesimard en haar collega’s openden in 1973 het vuur op twee politie-agenten nadat ze waren aangehouden. Een agent werd gewond, de tweede werd doelbewust doodgeschoten. Vijf jaar na haar ontsnapping dook Chesimard in Cuba op, waar ze leefde onder de naam Assata Shakur. Voor haar aanhouding biedt de Amerikaanse regering miljoen dollar. Ook zou de situatie van de Portoricaanse nationalist William Morales worden besproken, die gezocht wordt vanwege zijn deelname in 1975 aan bomaanslagen in New York. Vier personen werden daarbij gedood en 60 gewond. In 1977 volgde een dodelijke aanslag op een functionaris van Mobil Oil. Morales werd tot 99 jaar gevangenisstraf veroordeeld, ontvluchtte de VS en ging naar Mexico.

In 1999 werd William Morales in Havana gefotografeerd

In 1999 werd William Morales in Havana gefotografeerd

Tot woede van president Reagan werd hij door de Mexicaanse autoriteiten aan Cuba overgeleverd. Volgens het Amerikaanse ministerie zou het gesprek over dit thema mogelijk zijn geworden omdat Cuba de dialoog over juridische kwesties met de VS heeft geaccepteerd en die gaat, aldus een functionaris ‘verder dan samenwerking op het gebied van routineuze delicten’. De Cubaanse onderhandelaar Josefina Vidal zei nog kortgeleden de terugzending van dergelijke politieke vluchtelingen naar de VS uit te sluiten.

Zwarte lijst
Vidal liet dinsdag weten dat ‘de regering erkentelijk is voor de juiste beslissing van de Amerikaanse president om Cuba te verwijderen van de lijst (van staten die het terrorisme bevorderen) en waarop het land nooit had mogen staan.’ Deskundigen zien in het besluit van president Obama een belangrijke stap naar de opening van ambassades in Havana en Washington. Esteban Morales, hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Havana, zegt: ‘Het is belangrijk omdat het de wens van Obama duidelijk maakt, verder te willen. Er zijn nu geen politieke obstakels meer. Wat overblijven zijn organisatorische en technische kwesties die kunnen worden opgelost,’ aldus Morales. Cuba verdwijnt pas over 45 dagen daadwerkelijk van deze zwarte lijst. Zolang kunnen de leden van het Congres Obama’s beslissing blokkeren. Als dat gebeurt, kan Obama gebruik maken van zijn vetorecht en Cuba van de lijst verwijderen.

Bron
* Diario de Cuba

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s