Spaanse ondernemers ondertekenen samenwerkingscontract met Cuba

De Spaanse handelsmissie op bezoek in Cuba, ondertekende donderdag een samenwerkingsovereenkomst met het doel de samenwerking tussen geïnteresseerde bedrijven in Spanje en bedrijven in Cuba, te versterken. De Spaanse handelsdelegatie was een van de vele missies, die nu Cuba aandoen en telde 45 ondernemingen. Volgende week bezoekt een Nederlandse handelsmissie het eiland en eind van deze maand reist een grote Engelse delegatie naar Havana af.

Jaime García-Legaz, Spaanse Minister van Handel, met de Minister van Buitenlandse Handel en Investeringen, Rodrigo Malmierca. García-Legaz zei aan het slot van zijn bezoek aan Cuba dat functionarissen hem hadden beloofd die Spaanse bedrijven te compenseren die handel met Cuba hadden gedreven tijdens ‘de moeilijke jaren’ ondanks het Amerikaans embargo.

Jaime García-Legaz, Spaanse Minister van Handel, met de Cubaanse Minister van Buitenlandse Handel en Investeringen, Rodrigo Malmierca (links). García-Legaz zei aan het slot van zijn bezoek aan Cuba dat Cubaanse functionarissen hem hadden beloofd de Spaanse bedrijven te compenseren, die handel met Cuba hadden gedreven tijdens ‘de moeilijke jaren’ ondanks het Amerikaans embargo.

Een van de doelstellingen van het akkoord is dat Spaanse fabrikanten en Spaanse investeerders bij commerciële activiteiten en investeringen prioriteit geven aan Spaanse bedrijven, die al langer in Cuba zijn gevestigd. De Spaanse werkgeversvoorman Fontecha benadrukte dat men op die manier rekening met elkaar houdt bij elkaars activiteiten in Cuba. Cuba kent al sinds 1994 een verband van Spaanse werkgevers die actief zijn in Cuba. Deze Asociación de Empresarios Españoles en Cuba (AEEC) telt 180 leden. Gay de Montellá, vicevoorzitter van de Spaanse werkgeversorganisatie CEOE, benadrukte dat het akkoord moet bijdragen tot een sterkere band tussen zijn verband en de AEEC. Dan zou men ook een sterke band kunnen ontwikkelen met de Europese werkgeversorganisatie Business Europe, aldus Montellá.

Derde handelspartner
De handelsmissie uit Spanje is de belangrijkste missie die Cuba in de afgelopen periode heeft bezocht, op een moment dat vanwege de versoepelde relaties tussen Cuba en de VS, de kansen voor buitenlandse investeerders in Cuba lijken te groeien. Spanje is, na Venezuela en China de derde handelspartner van Cuba. De handelsstromen tussen beide landen hebben een waarde van ongeveer 1 miljard dollar. Cuba telt al meer dan 200 Spaanse ondernemingen, kantoren en filialen.

Bron
* Persbureau EFE

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s