Waarnemers niet gewenst bij gemeenteraadsverkiezingen

De Kiescommissie voor de gemeenteraadsverkiezingen (Asamblea Municipal del Poder Popular) van gisteren, heeft waarnemers van de oppositie verboden het stemproces te controleren. Twee – niet-officiële – waarnemers , Augusto Guerras Márquez en Oswaldo Herrera Hernández, zijn zaterdagavond gevangen genomen. Aan deze gemeenteraadsverkiezingen namen 27.379 kandidaten deel waarvan 2 deel uitmaakten van de oppositie.

gemeenteraad-Colegios-electorales-CubaOp de stemlijsten stonden de namen van twee leden van de oppositie. Tegen de verwachting van de autoriteiten in, was het deze twee leden van de oppositie, Hildelbrando Chaviano (gemeente Plaza de la Revolución in Havana) en Yuniel López O´Farrill (gemeente Arroyo Naranjo), gelukt zich kandidaat te stellen. Zij konden rekenen op steun in hun buurt en werden vervolgens bij hun gemeentelijk kiescomité ontboden. Hen werd medegedeeld dat ze als ‘contrarevolutionairen’ bestempeld zouden worden in de persoonsbeschrijving voor de kandidatenlijst. Yuniel López was gisteren onbereikbaar; zijn woning werd door een politiemacht in de gaten gehouden. Het Cubaanse regime heeft dit jaar ook zelf het fenomeen van ‘waarnemers’ ingesteld die moeten tussenbeide komen bij de benoeming van kandidaten en op de dag van de verkiezingen zelf ‘toezien op ‘de strikte naleving’ van de Kieswet.

Fidel Castro kon zijn stem thuis uitbrengen

Fidel Castro kon zijn stem thuis uitbrengen

Openheid
Diverse internationale media zoals de BBC en El País meldden het afgelopen weekend de deelname  van de twee kandidaten van de oppositie aan de gemeenteraadsverkiezingen en noemden hun deelname ‘historisch’ en een ‘teken van openheid’. De Cubaanse staatsmedia vermeldden dit feit als een bewijs dat het verkiezingsproces in Cuba werkelijk vrij is en geen valse façade waarachter een één-partijsysteem schuil gaat. De lokale zender Radio Habana: ‘De uitzondering vormt de regel en de regel is en zal de overweldigende steun zijn aan het politieke en sociale systeem zijn dat zijn integriteit beschermt.’ (…).’En de uitzondering bevestigt in dit geval ook de democratie van ons verkiezingssysteem. Dat is voor verbetering vatbaar, zoals elk menselijk handelen’.

Nederlaag
Inmiddels zijn de stemmen geteld en hebben de twee oppositieleden – de advocaat Hildelbrando Chaviano en Yuniel López O´Farrill, een activist voor een verboden politieke partij – hun nederlaag erkend. (Zie ook de reportage uit Havana van BBC World, 1 minuut)

Link
* Deze weblog op 31 maart 2015: Contrarevolutionairen die kandidaat zijn bij gemeenteraadsverkiezingen

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s