Cubaanse buitenland minister doet Europa aan

De Cubaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez Parrilla, is afgelopen weekend in Europa aangekomen voor een bezoek aan Frankrijk, België, Luxemburg en Nederland. Gisteren ontmoette hij president Hollande van Frankrijk. In Nederland heeft hij vrijdag aanstaande een ontmoeting met minister Koenders. De Paus overweegt in september op doorreis naar de VS, Cuba te bezoeken.

Bruno Rodriguez begroet president Holande

Bruno Rodriguez begroet president Hollande

Gisteren was de Cubaanse minister in Parijs en sprak o.a. met de Franse president Hollande. Hij zal in mei Cuba bezoeken. Vandaag neemt Rodríguez in Brussel deel aan de vierde ronde van besprekingen over de politieke dialoog tussen de Europese Unie en Cuba. Hij zal ondermeer een gesprek voeren met de ‘Minister van Buitenlandse Zaken’ van de Unie, Mogherini. Zij zei maandag jl. dat de Europese Unie ‘geen mogelijkheden mag verliezen’ wat betreft de relaties met Latijns-Amerika en de Cariben, vanwege de veranderingen die het continent doormaakt, zoals de ontspanning tussen de VS en Cuba.

Vooruitgang
Het laatst gehouden gesprek tussen de EU en Cuba vond in maart in Havana plaats. Toen werd ‘vooruitgang’ geboekt op het terrein van samenwerking op gebieden als de arbeid, cultuur, opvoeding, gezondheid en landbouw. Maandag spraken de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU over de relaties met Latijns-Amerika en de Cariben, in het bijzonder Venezuela en Cuba. Die bijeenkomst wordt gezien als voorbereiding van de top tussen de Europese Unie en het Latijns-Amerikaanse samenwerkingsverband CELAC, die op 10 en 11 juni in Brussel wordt gehouden, wellicht in aanwezigheid van generaal Raúl Castro.

Beniamino Stella, ambassadeur van het Vaticaan tussen 1993 en 1999

Beniamino Stella, ambassadeur van het Vaticaan in Cuba tussen 1993 en 1999

Bezoek paus aan Cuba
De voormalige nuntius in Havana, kardinaal Beniamino Stella bezoekt op dit moment Cuba. Hij zou voorbereidingen treffen voor een mogelijk bezoek van de paus aan Cuba. Paus Franciscus overweegt een tussenstop in Cuba te maken tijdens zijn reis naar de Verenigde Staten in september. Stella bereidde het bezoek van Johannes Paulus II aan Cuba voor in 1998. Beniamino Stella was tussen 1993 en 1999 nuntius van het Vaticaan in Cuba tijdens de moeilijke Speciale Periode. Hij stimuleerde het ontstaan van kerkelijke tijdschriften als Vitral en werkte mee aan het herstel van kerstfeest.

Bronnen:
Diario de Cuba, 14ymedio

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s