Cubaanse dominee voelt ‘aanwezigheid van God’ bij gewelddadige haatacties in Panama

Baptistendominee Raúl Suárez, directeur van het Centro Memorial Dr. Martin Luther King Jr in Havana, ‘voelde de aanwezigheid van God’ tijdens de gewelddadige acties tegen Cubaanse dissidenten in Panama tijdens de Top van de Amerika’s. De gewelddadige acties waren opgezet door regimegezinde Cubanen, waaronder het voormalige hoofd van de Cubaanse inlichtingendienst in Venezuela, Alexis Frutos Weeden. Tijdens een actie bedoeld om een forumbijeenkomst van Castrocritici onmogelijk te maken, was ook de voormalige Minister van Cultuur en huidig adviseur van Raúl Castro, Abel Prieto, aanwezig. Hij liet weten dat erkenning van de Cubaanse oppositie vergelijkbaar is met ‘het legaliseren van Al Qaeada.’

Raúl Suarez

Raúl Suarez

Raúl Suárez, ook lid van het Cubaans parlement: ‘Ik voelde de aanwezigheid van God in Panama, toen ik deelnam aan de gerechtvaardigde strijd van hen die ‘het huis van gebed willen veranderen in een hol van misdadigers,’ aldus de regimegetrouwe dominee in een interview met de officiële website voor kunstenaars La Jiribilla. Hij prees de ‘oecumenische geest’ van de officiële Cubaanse delegatie waaronder ‘vertegenwoordigers van de christelijke studentenbeweging, de Episcopale kerk, de federatie van spiritisten, katholieke en baptisten zoals ik.’ (…) ‘Ik voel me een waardige deelnemer aan de civil society in Cuba, en daarom steunde ik de beslissing van onze delegatie niet te nemen aan gesprekken met dissidenten. Want de hele wereld weet wie hen produceerde, financierde en wie doorgaat met deze betalingen,’ aldus de dominee.

In kader: In Panama kwam het op 8 april jl. tweemaal tot een ‘treffen’ tussen Cubaanse dissidenten en aanhangers van het regime. De confrontaties speelden zich af aan de vooravond van de officiële opening van de Top van de Amerika’s, waar zowel president Obama als president Castro aan deelnamen. De officiële Cubaanse delegatie besloot zich tenslotte terug te trekken en niet aan de geplande fora deel te nemen o.m. vanwege de aanwezigheid van ‘terroristen’, ‘leden van de CIA’, ‘klootzakken’ en ‘wormen’.  Een van de aanvallers op een groep betogende Cubaans-Amerikaanse burgers en opposanten van het Castro-regime in Havana, was kolonel Alexis Frutos Weeden, hoofd van de Cubaanse geheime dienst in Venezuela. In Parque Porras viel hij met geweld uit naar Orlando Gutierrez, hoofd van het Democratische Directoraat. Bij de verstoring van een forumbijeenkomst waar dissidenten aan deelnamen, speelde oud-minister Prieto een hoofdrol

In kader:
In Panama kwam het op 8 april jl. tweemaal tot een ‘treffen’ tussen Cubaanse dissidenten en aanhangers van het regime. De confrontaties speelden zich af aan de vooravond van de officiële opening van de Top van de Amerika’s, waar zowel president Obama als president Castro aan deelnamen. De officiële Cubaanse delegatie besloot zich tenslotte terug te trekken en niet aan de geplande fora deel te nemen o.m. vanwege de aanwezigheid van ‘terroristen’, ‘leden van de CIA’, ‘klootzakken’ en ‘wormen’. Een van de aanvallers op een groep betogende Cubaans-Amerikaanse burgers en opposanten van het Castro-regime, was kolonel Alexis Frutos Weeden, hoofd van de Cubaanse geheime dienst in Venezuela. In Parque Porras viel hij met geweld uit naar Orlando Gutierrez, hoofd van het Democratische Directoraat. Bij de verstoring van een forumbijeenkomst waar dissidenten aan deelnamen, speelde oud-minister Prieto een hoofdrol.

Al Qaeda
Oud-minister Abel Prieto was in Panama aanwezig en verdedigde het geweld van leden van de officiële delegatie. Hij sprak o.a. met een verslaggever van het televisiekanaal Univisión 23 en maakte in dit interview duidelijk waarom de Cubaanse regering nooit zou overgaan tot erkenning van dissidenten. Prieto, op dit moment adviseur van president Castro, benadrukte dat deze ‘geen enkele wettigheid hebben’ en wees naar de ‘meer dan 2.200 burgerlijke organisaties in de civil society’* die Cuba op dit moment telt. Andere organisaties kunnen niet erkend worden omdat ze door vreemde mogendheden worden gefinancierd: ‘Als zij door vreemde mogendheden worden gefinancierd, kunnen ze niet gelegaliseerd worden, dat is een principieel element,’ aldus Prieto in het interview. De oud-minister van Cultuur, zei verder dat erkenning vergelijkbaar zou zijn met erkenning als burgerlijke organisatie van Al Qaeda’. En hij voegde er nog aan toe dat dit soort mensen in andere landen opgesloten zitten ‘in kooien, zoals in Guantánamo.’

De roep internationaal om meer 'civil society' maakt dat ook de Cubaanse autoriteiten deze term hanteren. De officiele Cubaanse delegatie - hierop de foto - wordt ook omschreven als civil society. De man die de punt van de Cubaanse vlag vasthoudt is dominee Suarez.

De roep internationaal om meer civil society in Cuba maakt dat ook de Cubaanse autoriteiten deze term nu volop hanteren. De officiële Cubaanse delegatie – hier op de foto op weg naar Panama – wordt ook omschreven als civil society. De man die de punt van de Cubaanse vlag vasthoudt is dominee Raúl Suárez.

Deel van het verleden
Publicist Haroldo Dilla Alfonso schreef na afloop van de Top van de Amerika’s in Panama op de website Diario de Cuba dat diegenen die zich in Panama hadden geschaard achter het regime in Havana bij de haatacties tegen dissidenten, de mogelijkheid verloren hadden deel uit te maken van de toekomst; ze waren ‘een deel van het verleden’ geworden. Hij zag hoe de officiële Cubaanse delegatie zich ‘absoluut onfatsoenlijk’ gedroeg en hij zag ‘het gespuis, de intolerantie, de bende, de agressie en de slechte manieren’ die zijn Cubaanse ziel kwetsten. En Dilla herinnert aan een eerdere uitspraak van blogger Yoani Sánchez, die enthousiast was over het idee dat in Panama de gelegenheid zich zou voordoen van een brede dialoog. ‘Maar ik heb me vergist. De Cubaanse regering is nooit geïnteresseerd geweest in een verdere dialoog buiten de eigen gevangenissen. Daarom schakelde ze een bende officieren in om het verloop van de Top te verstoren,’ aldus Dilla die het een belachelijk idee vindt dat hier sprake zou zijn van de (officiële) civil society want het waren in werkelijkheid ambtenaren, of oude informanten van de geheime dienst die al jaren hun rol spelen in staatsorganisaties. Dilla wijst op Abel Prieto, de adviseur van Raúl Castro en Miguel Barnet, de huidige voorzitter van de kunstenbond, die op een foto leuzen schreeuwt. ‘Dat deed hij trouwens nooit toen in Cuba homoseksuelen werden opgesloten uit naam van de revolutionaire moraal.’ Hij betreurt het ook dat de coördinatoren van Cuba Posible, Roberto Veiga en Lenier González, besloten de conferentie te verlaten. Veiga en González zijn de voormalige medewerkers van kardinaal Jaime Ortega die eerder het veld moesten ruimten. ‘Ooit bezetten zij een authentieke plek in het maatschappelijk middenveld,’ aldus Dilla.

Linken
* Officieel Cuba trekt zich terug van fora in Panama, deze Cubaweblog van 9 april 2015
* Het interview met Abel Prieto over dissidenten en Al Qaeda
* De website van het Centro Martin Luther King

Noot

Hermanos de Causa

Hermanos de Causa

Gisteren werd opnieuw duidelijk hoe weinig onafhankelijk de zogenaamde regime-organisaties, die zich civil society noemen, in werkelijkheid zijn. Het Agentschap voor Rapmuziek / La Agencia Cubana de Rap (ACR) schrapte gisteren de namen van de rappers Soandry del Río (Hermanos de Causa) en Raudel Collazo (Eskuadrón Patriota) uit haar catalogus. De formele reden luidt dat zij hun inkomsten niet hadden gemeld aan deze staatsinstelling. De rappers waren in Panama op uitnodiging van niet-gouvernementele organisaties, en namen deel aan een concert van dissidente muzikanten.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s