Cubaanse staatsvakbeweging wil op Eerste Mei ‘steun aan Revolutie’

De Cubaanse eenheidsvakcentrale Central de Trabajadores de Cuba (CTC) heeft maandag een oproep gedaan om de Eerste-Mei een ‘waardige boodschap van steun en eenheid te doen zijn voor de Revolutie.’ Ook roept de CTC op de regering van Nicolás Maduro van Venezuela te steunen tegen de sancties van de VS.

UlisesGuilarte  CTC

Ulises Guilarte CTC

De oproep werd gelanceerd door de secretaris-generaal van de CTC, Ulises Guilarte de Nacimiento. Hij leidt de enig toegestane vakcentrale van het land, die een steunpilaar is van het regime. Guilarte riep de arbeiders op tijdens de Eén Meibetoging van vrijdag aanstaande ‘de betrokkenheid en het verantwoordelijkheidsgevoel te tonen voor de economische hervormingen van de Cubaanse regering’.

Nieuwe etappe
In een interview met het vakbondsblad Trabajadores wijst Ulises Guilarte erop dat de festiviteiten plaatsvinden na de start van het proces tot herstel van de diplomatieke relaties tussen Havana en Washington, waardoor in zijn ogen ‘een nieuw etappe begint naar de vernietiging van de blokkadepolitiek die zoveel schade heeft veroorzaakt.’ Guilarte: ‘Op de Eerste Mei zullen we vastbesloten verder gaan met onze strijd van steun en erkenning aan het integratieproces dat onze regio op dit moment doormaakt en tegelijkertijd onze volledige steun uitspreken aan de Bolivariaanse revolutie tegen de eenzijdige sancties van de VS, die Venezuela een bedreiging noemden voor de eigen nationale veiligheid.’ Hij zei te hopen dat de mars een ‘teken van vreugde zal zijn en een teken van de arbeidersmacht, een waarachtige boodschap aan de wereld van (…..) eenheid en steun aan de Revolutie’.

Vorige week werd in het Theater Lazaro Peña een bijeenkomst belegd ter voorbereiding van de eerste Meiviering

Vorige week werd in het Theater Lazaro Peña in Havana  een bijeenkomst belegd ter voorbereiding van de eerste Meiviering

Ebola en sport
De traditionele jaarlijkse manifestatie van de Eerste Mei vindt plaats op het Plein van de Revolutie in Havana. Vooraan lopen dit jaar 50.000 werknemers uit de gezondheidssector, die worden aangevoerd door een honderdtal doktoren en verplegers die in Afrika actief waren in de strijd tegen de ebola-epidemie. De mars wordt afgesloten door 700 jeugdige sportmensen die zijn geselecteerd om deel te nemen aan de komende Pan-Amerikaanse Jongerenspelen in Toronto in 2015.

Link
* Volledige interview met Guillart in Trabajadores 26 april 2015 ‘Behouden wat we hebben en ons ontwikkelen’.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s