Campagne voor hoger salaris

De oppositiegroepering Fundación Frank País begint een campagne ter verhoging van het minimumloon in Cuba. Volgens diverse onderzoeken behoren de lonen en salarissen in Cuba gemiddeld tot de laagste ter wereld.

Verenigd bouwen wij het socialisme op

‘Verenigd bouwen wij het socialisme op’, aldus een slogan op de 1 mei viering gisteren in Havana

De groepering constateert dat ‘de onvrede van de arbeidersklasse’ in Cuba ‘overduidelijk’ is omdat men ‘miserabele inkomens’ verdient die arbeiders soms dwingen delicten te plegen. ‘Werknemers die willen overleven eindigen vaak in de gevangenis. De gevangenissen zitten vol met arbeiders die beschuldigd worden van malversaties en diefstal van goederen uit bedrijven’. Besloten wordt met de conclusie dat ‘een regering die niet in staat is de bevolking een waardig inkomen te garanderen onmiddellijk moet aftreden, zeker als deze niet gekozen is door het volk zelf.’

Tijdens de officiele Eeerste Meivieringen waren de leuzen ontelbaaar behalve die voor salarisverbetereing. Die ontrbak in heel Cuba.

Tijdens de officiële Eerste Meivieringen waren de leuzen ontelbaar behalve die voor salarisverbetering. Die ontbraken in heel Cuba.

Eerzaam leven
De campagne van Fundación Frank País bestaat uit de inzameling van handtekeningen en het organiseren van vreedzame protesten die moeten resulteren in een sterke burgerbeweging voor salarisverhoging.’ Zij beklemtoont dat Cubanen eerzaam zouden moeten kunnen leven en dat vrouwen niet genoodzaakt zouden worden zich te prostitueren. ‘Het is tijd om onze angst te overwinnen want de toekomst van onze kinderen staat op het spel’.

Linken
* Ranglijst van landen met gemiddelde salarissen per maand
* De Eén Mei-toespraak van Ulises Guilarte, secretaris-generaal van de CTC

Advertenties

One thought on “Campagne voor hoger salaris

  1. Ik heb op zich geen probleem met een campagne voor het verkrijgen van een hoger loon, maar dit artikel is fundamenteel oneerlijk: het welzijn van een maatschappij en zijn burgers bestaat niet alleen uit het loon, en als je ziet wat de Cubaanse overheid nog allemaal aanbiedt en waar hier met geen woord over gerept wordt: niet fair! Vele mensen met een gelijkaardig laag loon zouden maar wat graag de voorzieningen (onderwijs, gezondheiszorg, huisvesting, cultuur,…) hebben die de gemiddelde Cubaan toegang tot heeft. Vandaar ook dat er in de 1-mei-optocht geen vraag is voor een hoger loon, het artikel spreekt zichzelf dus tegen… Welke vrouwen moeten zich prostitueren, trouwens? ik heb er geen gezien toen ik er was, alleszins. Alweer een minderheid die doet alsof het de stem van een gans land is… De regering wordt trouwens wel (van onder uit, via wijkvergaderingen en dan zo naar boven) gekozen door het volk, democratisch dus.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s