Per veer van Havana naar Florida en terug

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft gisteren verschillende licenties toegekend voor de uitbating van ferryverbindingen tussen Cuba en de VS. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie meegedeeld. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij JetBlue maakte eerder dinsdag bekend vanaf 3 juli wekelijks van New York naar Havana te vliegen. En inwoners van de Bovenwindse Eilanden kunnen vanuit Bonaire vanaf 3 juli rechtstreeks naar Cuba vliegen. De prijs van een retourticket is 400 dollar.

toerisme-affiche-vintageHet Amerikaanse ministerie van Financiën heeft woensdag verschillende licenties toegekend voor de uitbating van ferryverbindingen tussen Cuba en de VS. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie meegedeeld. Hoeveel licenties er precies werden toegekend, werd niet bekendgemaakt. Wel heeft een onderneming in Florida al bevestigd dat het de toelating heeft gekregen om een veerboot naar Cuba in te zetten. De afstand tussen Cuba en Florida bedraagt ongeveer 150 kilometer. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd er vaak gebruik gemaakt van de maritieme verbindingen tussen het Caribische eiland en de VS. Maar nadat Fidel Castro in 1959 aan de macht kwam in Cuba, werd die verbinding stopgezet. De VS en Cuba proberen nu de banden weer aan te halen. Een van de veervergunningen is in handen van Baja Ferries. Dit grote scheepsbedrijf heeft ervaring met het vervoeren van passagiers en vracht, onder meer voor de westkust van Mexico. Cuba heeft het groene licht nog niet gegeven, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd.

Een eenzame fietser aan de Malecón

De eenzame fietser aan de Malecón

Vluchten Havana – VS
De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij JetBlue Airways gaat vliegen van New York naar Cuba. Het is de eerste grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die gebruikmaakt van de versoepeling van reisbeperkingen tussen de Verenigde Staten en Cuba. De vlucht naar de Cubaanse hoofdstad Havana gaat een keer per week. De eerste vlucht vertrekt op 3 juli. Momenteel bestaat er al een luchtverbinding tussen de VS en Cuba, maar een beperkte groep mensen – zoals studenten, wetenschappers, kunstenaars, beroepssporters en journalisten – mag daar gebruik van maken. Formeel is het nog altijd verboden om naar het communistische eiland af te reizen, al heeft president Obama de beperkingen voor de Amerikaanse burgers onlangs ingrijpend versoepeld.

United Caribbean Lines maakt al reclame voor de veerboot, vanaf oktober van dit jaar

United Caribbean Lines maakt al reclame voor de veerboot, vanaf oktober van dit jaar

Benedenwinden
Wie vanaf de Benedenwinden naar Cuba wil, kan dat vanaf 3 juli vanaf de eigen luchthaven. InselAir begint de route vanaf Kralendijk via Curaçao en Aruba naar Havana. Elke maandag en vrijdag. De terugreis is op die dagen om 15.00 uur. Eerst naar Curaçao, dan naar Aruba en als laatste weer terug op Flamingo airport in Bonaire. Insel vliegt de route met een Fokker 70. Een ticket kost op Bonaire bijna 400 dollar, op Aruba bijna 800 gulden en op Curaçao iets meer dan 600 piek.

Bronnen
* Persbureau Curaçao, De Morgen, NOS-Journaal

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s