Rosa María Payá bezoekt graf van haar vader

Na een verblijf van bijna 2 jaar is de mensenrechtenactiviste Rosa María Payá gisteren naar Cuba teruggekeerd. Zij is de dochter van Oswaldo Payá die op 22 juli 2012 onder verdachte omstandigheden bij een verkeersongeluk in de omgeving van Bayamo het leven verloor. Rosa Payá zei niet hoe lang ze in Cuba zal blijven. Op een videoboodschap van YouTube vraagt de activiste solidariteitsbetuigingen via sociale netwerken onder de naam #UnaFlorparaPaya.

Aankomst gisteren van Rosa Maria Payá in Cuba

Aankomst gisteren van Rosa Maria Payá in Cuba

Rosa: ‘Ondanks de intimidatie, de bedreigingen en de onderdrukking waar mijn familie slachtoffer van was als gevolg van het klimaat van intolerantie van de zijde van de Cubaanse regering’ (…), heb ik besloten naar Havana terug te keren om er het graf van mijn vader te bezoeken’. De activiste zie niet te weten hoe lang ze in Cuba zal blijven. Dat is mede afhankelijk van een mogelijke verlenging van het visum in haar paspoort. Payá wees er op dat de ‘hervorming van de migratie niet het recht garandeert van de Cubanen om het land te kunnen verlaten en weer binnen te komen want het is de regering die dit regelt. Ik heb het recht om weg te gaan wanneer mij dat goeddunkt en zij hebben de mogelijkheid mijn rechten te schenden’.

Steun Hollande en de Paus
Over de steun die het regime de afgelopen dagen kreeg van de zijde van paus Franciscus en de Franse president Hollande zei ze het ‘juist’ te vinden dat men de hand schudt van het Cubaans regiem’, maar ze herinnerde er ook aan dat ‘de huidige regering niet enkel de Cubaanse staat vertegenwoordigt.’ Payá voegde er aan toe dat tot nu toe gesproken wordt over de voorwaarden van het regime, die worden ingewilligd, maar het zeer ernstig is dat vragen van de Cubaans burgers over zeer elementaire rechten, niet aan de onderhandelingstafel worden besproken.’

Bronnen
* 14ymedio, Diario de Cuba
Link

* UnaFlorparaPayá , YouTube, 1 minuut 36
* Reportage van TV-Martí over het vertrek van Rosa Maria Payá naar Havana en beelden van het werk van haar vader Oswaldo, 3 minuten

Advertenties

One thought on “Rosa María Payá bezoekt graf van haar vader

  1. Ik ben trots op je! Je komst is dapper. Ik heb een boek je geschreven dat gaat over een nieuwe economische vorm van en voor de samenleving. Het boekje heeft de titel: de welzijns economie. Graag zou ik dat in het spaans vertaald zien en aanbieden aan de machthebbers in cuba. Delen van macht is de eerste stap om de waardigheid van de burgers te herstellen.
    Het boek je wordt nu nog gecontroleerd op spellings fouten. Daarna volgt het druk proces. Wie helpt mij om dit boek uit te geven in Cuba en andere cocialistische landen van Zuid Amerika?
    Vr groet Gerard Korver

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s