Total ontkent boorcontract met Havana

De Franse oliemaatschappij Total ontkent afgelopen maandag een akkoord te hebben gesloten met Cuba over de exploratie in de Golf van Mexico naar olie. Volgens de Cubaanse televisie zou het akkoord zijn gesloten tijdens het bezoek van president Hollande aan Cuba begin deze week.

Fidel Castro in gesprek met Hollande. Rechts van Fidel Castro zit zijn vrouw Daliah

Fidel Castro in gesprek met Hollande. Rechts van Fidel Castro zit zijn vrouw Daliah, in het midden de tolk.

Volgens persbureau Reuters was  maandag jl. na een forumgesprek tussen Cubaanse ondernemers en de sectie commercialisering en diensten van Total, sprake van een uitbreiding van een al eerder vastgestelde intentieverklaring. De Cubaanse Minister voor Buitenlandse Handel en Buitenlandse Investeringen, Rodrigo Malmierca, liet na het forumgesprek weten geïnteresseerd te zijn in de deelname van Total aan een exploratiecontract waarbij risico’s zouden worden gedeeld, Cubaanse personeel geschoold en de olieraffinaderij van Santiago de Cuba vernieuwd wordt.

Zicht op de baai van Santiago de Cuba, met op de achtergrond de schoorstenen van de elektriciteitscentrale en de bijhorende raffinaderij die olie lekte na het passeren van de orkaan Sandy

Zicht op de baai van Santiago de Cuba, met op de achtergrond de schoorstenen van de elektriciteitscentrale en de bijhorende raffinaderij,  die olie lekte na het passeren van de orkaan Sandy

Veel pogingen
De afgelopen 10 jaar hebben diverse buitenlandse ondernemingen in Cubaanse wateren en in de Golf van Mexico gezocht naar olie, maar zonder tastbare resultaten. Volgens cijfers van de Cubaanse regering schat men de capaciteit van het gebied ten noordoosten van Cuba op 20 miljard vaten ruwe olie. De Amerikaanse dienst voor Geologisch Onderzoek presenteerde bescheidener cijfers, namelijk tussen de 5 en 7 miljard vaten. Mogelijke samenwerking met Frankrijk zou, aldus een woordvoerder van het Cubaanse staatsbedrijf Cupet, Roberto Suárez Sotolongo, de rechten tot exploratie die het Venezolaanse bedrijf PDVSA en het Russische bedrijf Zarubezhneft hebben, niet aantasten.

Hollande ontmoet Fidel
President Hollande was verder vergezeld van directieleden van bedrijven als Carrefour, Air France en Orange die hoopten te kunnen profiteren van het bezoek van Hollande en zijn goede banden met het regiem in Cuba. Hollande werd ontvangen door oud-president Fidel Castro met wie hij een uur sprak. Hij benadrukte dat Frankrijk alles in het werk stelt ‘om te helpen bij het opheffen van de maatregelen die dit eiland zoveel schade hebben berokkend’. Zelfs op het hoogtepunt van de Koude Oorlog verbrak Parijs de diplomatieke banden met Cuba niet. Frankrijk heeft daarbij altijd voor het opheffen van het handelsembargo gepleit, een voorbeeld dat andere Europese landen pas eind jaren negentig durfden te volgen.

Bronnen
* Persbureau Reuters en De Volkskrant

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s