Cubanen willen bankrekening in Florida openen

De Cubaanse vertegenwoordiging/Sección de Intereses de Cuba in Washington bestudeert de mogelijkheid een bankrekening te openen in de staat Florida. Sinds 2014 beschikt de Cubaanse vertegenwoordiging niet meer over een bankrekening in de VS waardoor financiële transacties en consulaire aangelegenheden ernstig worden bemoeilijkt.

Cubaanse postzegel uit 1981 met een afbeelding van een zeekoe of lamentijn, die ook in Florida veel voorkomt.

Cubaanse postzegel uit 1981 met een afbeelding van een zeekoe of lamentijn, die ook in de regio Manatee (Florida)  voorkomt.

De chef van de Cubaanse missie in Washington, José Ramón Cabañas Rodríguez, heeft dit gezegd tegen leden van de Kamer van Koophandel van Greater Manatee aan de westkust van Florida. Het openen van eigen bankrekeningen, het gebruik maken van bancaire diensten in de VS en de verwijdering van de lijst van landen die het terrorisme bevorderen, zijn de drie belangrijkste prioriteiten voor de Cubanen in de onderhandelingen met de VS voordat tot herstel van de diplomatieke relaties kan worden overgegaan.  Cabañas bezocht de haven van Manatee, een van de diepste havens van de VS en 482 kilometer verwijderd van de Cubaanse haven Mariel. Hij was vergezeld van de directeur van het complex Carlos Buqueras, en andere ondernemers uit deze regio. Manatee zou reizen willen organiseren naar Cuba. De Cubaanse regering onderzoekt die mogelijkheid, maar Cabañes zei ‘niet te willen speculeren.’ Enkele ferrybedrijven in het zuiden van Florida kregen recent toestemming van de Amerikaanse autoriteiten vanaf december aanstaande passagiers te vervoeren naar Cuba. Vier bedrijven in Florida wachten nog slechts op goedkeuring van de Cubaanse autoriteiten.

hollande-afscheid-raul-castro-12052015Ambassadeurs
Dinsdag zei president Raúl Castro dat Cuba en de VS ambassadeurs zullen benoemen wanneer Cuba aan het einde van de maand verwijderd is van de zwarte lijst van terrorismebevorderaars. Tot dat moment kan het Amerikaanse Congres het besluit van president Obama nog doorkruisen. Castro sprak met journalisten op het vliegveld van Havana toen hij afscheid nam van de Franse president François Hollande. Hij zei dat de gesprekken tussen beide regeringen goed verliepen, maar dat Cuba dat ‘in eigen tempo’ doet.

Bronnen
* 14ymedio, Diario de Cuba
Link

* De Cubaanse website Cubadebate over het bezoek van de Cubaanse vertegenwoordiger Cabañas aan Florida

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s