Lange rijen voor goedkope mobieltjes

Sinds deze week verkoopt de Cubaanse telefoonmaatschappij ETECSA weer goedkope mobieltjes voor 26 dollar of 625 peso’s. Voor de ETECSA-winkels staan lange rijen. Kopers moeten zich identificeren en kunnen slechts één mobieltje Alcatelmodel OT-1060x per persoon krijgen. Sommige aspirant-kopers overnachten bij de ETECSA-winkels.

Wachtenden bij een kantoor van Alcatel

Wachtenden bij een kantoor van Alcatel

Gloria Fernández, huisvrouw,  staat in een rij bij de ETECSA-winkel in de provincie Mayabeque en zegt: ‘Ik wacht al drie maanden op zo’n aanbod want het is de enige manier met mijn inkomen om een mobiele telefoon te kopen. De andere modellen die ETECSA verkoopt zijn voor mij vanwege de hoge prijzen onbetaalbaar. Ik sta sinds gisteren in de rij en ik hoop dat ik een exemplaar kan kopen voordat ze allemaal zijn uitverkocht. Het probleem is dat ze weinig exemplaren ter verkoop aanbieden en die zijn snel op.’’

Inefficiënt
Op de vraag aan een van de medewerkers waarom er slecht één per persoon wordt verkocht, antwoordt deze: ‘Men heeft ons dit opgedragen omdat anders veel mensen meerdere exemplaren kopen en die vervolgens doorverkopen voor een veel hogere prijs, zo‘n 52 dollar. Daarom heeft de leiding van ETECSA besloten slechts één apparaat per persoon te verkopen.’ Mensen hoorden ons gesprek met de medewerkers van ETECSA en konden niet nalaten zich in de discussie te mengen en een vrouw die later niet haar naam wil geven, zegt met luide stem: ‘De schuld ligt bij dit economische systeem dat inefficiënt is. Als dit model op alle verkooppunten voorradig was geweest (het enige goedkope), en in grote hoeveelheden zou niemand denken aan doorverkopen’.

Het goedkope Alcatelmodel

Het goedkope Alcatelmodel

Rantsoeneren
‘Ik begrijp niet waarom alles in dit land gerantsoeneerd moet zijn. Dat maakt dat mobiele telefoontjes net zo worden afgepast als het brood en men er maar één per persoon kan kopen. De leiding van het bedrijf schiet tekort. Iedereen die oplet weet dat wanneer de vraag groot is, je het aanbod moet vergroten. Men moet de verkooppunten overspoelen met dit soort mobieltjes en dan gebeurt dit niet meer,’ zegt onderhoudsmonteur Ramón Fleitas bij de Empresa de Telecomunicaciones de Cuba, ETECSA. De geïnterviewden zijn het er ook over eens dat de tarieven van ETECSA wat betreft gesprekskosten, oproepen, sms’je en email vergeleken zouden moeten worden met het gemiddelde inkomen van de Cubaan, namelijk 23 dollar per maand.

Bron
* Yusnaby Post, 14 mei 2015

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s