Musicus Gorki in actie voor vrijlating ‘El Sexto’

Rockmusicus Gorki Águila, die zaterdag voor het Museum van Schone Kunsten in Havana door de politieke politie werd aangehouden, is een dag later in vrijheid gesteld. Gorki wilde een affiche aan de muur van het museum bevestigen met het woord Libertad/Vrijheid voor de vrijlating van de graffitiartiest El Sexto,die sinds 25 december 2014 gevangen zit. Het museum is een knooppunt voor de Biënnale van Havana, die op dit moment plaats vindt en waar veel buitenlandse gasten aan deelnamen.

Gorki - Villares-Gorki-Aguila

Gorki (links) met zangeres Villares

Gorki Águila, leider van de band Porno para Ricardo, droeg een foto mee van Danilo Maldonado, El Sexto, die op 25 december werd opgepakt in het Parque Central in Havana toen hij ter ondersteuning van een performance twee biggetjes bij zich had met de namen Fidel en Raúl. Águila werd aangehouden door agenten van Sectie 21 van de geheime dienst en met geweld in een politiewagen geduwd, terwijl hij Libertad para Danilo / vrijheid voor Danilo riep. Woensdag 27 mei wordt aan El Sexto in Oslo de Oslo Freedom Forumprijs toegekend voor ‘creatieve dissidentie’.

Bruguera tijdens een eerder actie Ik eis ook.....

Bruguera tijdens een eerder actie Ik eis ook…..

Geen ‘mars’
Zondag werd kunstenares Tania Bruguera ook korte tijd aangehouden toen ze met vrienden haar woning wilde verlaten, waar het voorlezen van het boek van Hannah Ahrendt na 100 uur was beëindigd (zie blog van vrijdag 22 mei). De politieke politie die zich al enkele dagen in de omgeving van haar woning ophoudt, beschouwde haar vertrek met vrienden echter als een ‘mars’. Tania en de anderen droegen het boek van Ahrendt met zich mee en een witte duif. De groep werd opgewacht door met name oudere buurtbewoners die pro-Castroleuzen schreeuwden. Haar advocaat legde de agenten uit dat zij volkomen in haar recht stond als ze met vrienden haar woning wilde verlaten en dat de wet dit niet verhinderde. Bruguera: ‘Ik legde hen uit dat ze fouten maakten. Gisteren (zaterdag) liet men mij niet binnen in het Museum van Schone Kunsten waar ik door de schilder Tomás Sánchez was uitgenodigd voor de opening van een expositie die deel uitmaakt van de Biënnale van Havana.’ De functionaris maakte haar duidelijk dat ik in mijn woning kon doen en laten wat ik wilde, maar dat er geen mars toegestaan zou worden want ‘dat zullen wij niet accepteren’. Tania Bruguera werd vervolgens in een politiewagen geduwd. Men reed haar enkele uren rond in Havana waarna men haar afleverde voor de woning van haar moeder. Ook deze straat en de woning worden scherp in de gaten gehouden door medewerkers van de geheime dienst.

Bronnen
* Diario de Cuba en 14ymedio

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s