VS haalt Cuba definitief van terrorismelijst

De Verenigde Staten halen Cuba van een lijst met staatssponsors van terrorisme. Dit wordt gezien als een belangrijke stap op weg naar het herstellen van de diplomatieke banden tussen de twee landen. President Barack Obama kondigde op 14 april al aan dat hij het land van de lijst af zou halen. Het Congres kreeg daarna tot vrijdag de tijd om dat verzoek te bekijken. Verwacht wordt dat nu snel ambassadeurs in beide landen zullen worden benoemd.

President Obama was woensdag en donderdag in Miami en bezocht o.a. het heiligdom van de Virgen de la Caridad del Cobre, een ontmoetingsplek voor veel uitgeweken Cubanen naar een model van het bedevaartsoord in Santiago de Cuba.

President Obama was woensdag en donderdag in Miami en bezocht o.a. het heiligdom van de Virgen de la Caridad del Cobre, een ontmoetingsplek voor veel uitgeweken Cubanen naar een model van het gelijknamige bedevaartsoord in Santiago de Cuba.

De wijziging is het resultaat van een ontmoeting tussen Obama en de Cubaanse president Raúl Castro op 17 december vorig jaar. Ze spraken toen af om de banden weer aan te halen. Door de verdwijning van de lijst kan Cuba onder andere weer financiële hulp krijgen van de VS en Amerikaanse wapens invoeren. Sinds 1961 was dat door een boycot niet meer mogelijk

Garantie
In 1982 heeft de regering Reagan Cuba op deze zogeheten terrorismelijst geplaatst vanwege de opvang van leden van de terroristische Spaanse organisatie ETA, de Colombiaanse FARC en het feit dat enkele Amerikaanse burgers voortvluchtig voor de justitie in de VS, in Cuba een schuilplaats vonden. In een brief aan het Amerikaanse Congres schrijft president Obama dat Cuba in de afgelopen zes maanden geen blijk had gegeven het internationale terrorisme te steunen en ‘garanties gaf het internationale terrorisme in de toekomst niet te zullen steunen.’ Iran, Soedan en Syrië staan nog op deze lijst.

Bron
* Reuters, New York Times
Link
* De Cubaanse partijkrant Granma meldt het besluit van de Amerikanen, 29 mei 2015

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s