Suikerrietkappers in Holguín maken dagen van 16 uur

De kortgeleden afgesloten suikerrietcampagne in de provincie Holguín heeft de geplande doelstellingen niet waar kunnen maken. Specialisten verdiepen zich in de oorzaak van deze herhaalde tegenslag en wijzen op de zwakke organisatie of tekortgeschoten reparaties van de machines, maar niemand wijst op de sociale factoren. Dat concludeert Fernando Donate Ochoa in Holguín, die een reportage maakte voor de internetkrant 14ymedio. Arbeiders in de campagne in Holguín klagen over het feit dat ze in de steek zijn gelaten en slachtoffer zijn van overtredingen van arbeidsrechten tijdens de nu afgesloten suikerrietcampagne. Ook de staatsvakbeweging CTC zwijgt.

suikerriet-kappenMedewerkers aan de basiseenheid van de centrale Hechavarria Loynaze in de gemeente Cueto werkten meer dan 16 uur per dag vanaf vijf uur ’s ochtends gedurende de vier maanden dat de oogst duurde. Heriberto Cuenca, bestuurder van een rietkapmachine, zegt tegen medewerkers van 14ymedio dat zijn brigade slachtoffer was van al die overtredingen van de arbeidswetten. Ondanks de intense hitte van de afgelopen maanden, was er geen koud water omdat ijs ontbrak. Ook ontving men niet de beloofde werkkleding en moesten ze op eigen rekening eten kopen. Er werd hen zelfs geen koffie aangeboden.

Onopgeleide medewerkers
Ook meldt Heriberto dat het bedrijf steeds tekort schiet in de betaling van een deel van het salaris in convertibele peso’s (in plaats van de nationale peso’s die minder waard zijn) en dat was de leden van de Brigade juist in hun contract beloofd. Ook betreurt hij het gebrek aan professionele kennis bij de hulpkrachten die ingezet worden bij technische problemen aan de apparatuur. Zij krijgen een salaris als bestuurder, maar moeten ook technische problemen oplossen waarvoor ze niet zijn opgeleid. ‘Wij stonden er alleen voor toen de machines weigerden en we moesten zelf de onderdelen vervangen en regelen,’ vertelt Cuenca Tamayo aan de journalist van 14ymedio.

Orde, discipline en eisen
Heriberto voelt zich net als zijn collega’s onbeschermd. De bazen spreken alleen over verplichtingen, orde, discipline en eisen: ‘Als ze zeggen dat we meer moeten doen met minder, lijkt het erop dat zij bedoelen meer inspanningen leveren tegen slechtere en mindere werkomstandigheden, meer verplichtingen en minder rechten.’ (….) ‘Nergens in de grondwet, noch in een andere wet is legaal het stakingsrecht vastgelegd, maar de vakbond lost onze problemen ook niet op hoewel we hen die vele malen hebben voorgelegd,’ verzekert deze rietsuikerarbeider.

suikerriettransportpertreinkzafra-display-300x200Suikerriet genoeg
Mario González, chef van de oogst van dit bedrijf, meldt dat Holguín de geplande 207.801 ton dit jaar niet haalde en 4.000 ton tekort kwam om het doel te bereiken. In deze provincie functioneren nu vijf suikerrietcentrales; tot 2002 waren dat er nog tien. De functionaris noemt als oorzaken van de tegenvallende oogst de schade die de apparatuur opliep, de onderbrekingen van het productieproces in de fabrieken omdat er geen suikerriet beschikbaar was en andere organisatorische zaken. ‘Er is suikerriet genoeg op het land, maar men is er niet in geslaagd het op tijd in de centrales te krijgen,’ zei Mario González in een radio-interview.

Bron
* 14ymedio, Fernando Donate Ochoa in Holguín, 31 mei 2015

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s