Venezuela geschilpunt op komende top EU en Latijns-Amerika

De Cubaanse vice-minister van Buitenlandse Zaken, Abelardo Moreno, zegt dat de kwestie Venezuela ‘het grootste geschilpunt is tussen de landen van de Europese Unie en die van de Gemeenschap van Latijnsamerikaanse en Caribische Staten (CELAC).’ Op woensdag 10 en donderdag 11 juni zullen de leiders van beide groepen landen elkaar in Brussel treffen.

Abelardo Moreno

Abelardo Moreno

Moreno zei tegen een groep journalisten dat de landen van CELAC ‘een duidelijke positie hebben over de gebeurtenissen in Venezuela en dat zij met name de maatregelen van de VS tegen Venezuela verwerpen en van mening zijn dat deze moeten worden opgeheven.’
De vicekanselier constateerde dat de EU de opstelling van de VS niet deelt en dat daarom ‘beide regio’s in een proces van onderhandelingen verkeren.’ Volgens Moreno zal tijdens de top een korte politieke verklaring worden aangenomen waarin de essentie van de doelstellingen van samenwerking tussen beide regio’s zullen worden opgenomen en die hij de Verklaring van Brussel noemde. De verklaring bevat ook een activiteitenprogramma dat tussen nu en 2017 in Latijns-Amerika moet zijn gerealiseerd.

Gisteren kwam de oud-premier van Spanje,  Felipe González in Venezuela aan. Hij zal er ontmoetingen hebben met de familie van vooraanstaande politieke gevangenen zoals Leopoldo López, Antonio Ledezma en Daniel Ceballos. De officiële media voeren een felle campagne tegen het bezoek van de Spaanse sociaal-democraat.

Gisteren kwam de oud-premier van Spanje, Felipe González in Venezuela aan. Hij zal er ontmoetingen hebben met de familie van vooraanstaande politieke gevangenen zoals Leopoldo López, Antonio Ledezma en Daniel Ceballos. De officiële media voeren een felle campagne tegen het bezoek van de Spaanse sociaaldemocraat.

Erkenning politieke systemen
Volgens Moreno is er sprake van groei van de commerciële, economische en financiële relaties tussen beide regio’s ‘maar Latijns-Amerika blijft een marginaal werelddeel voor de EU’ met slechts 6% van de totale handel van de EU met de regio.* Hij prees de EU vanwege een positieve evolutie die leidde tot een veroordeling van het embargo van de VS tegen het eiland en zei te hopen dat een dergelijke veroordeling ook op komende top zal worden uitgesproken. In ontwerpdocumenten die circuleren wordt de officiële erkenning door de EU gevraagd van respect voor de verschillen in beide politieke systemen. Moreno erkende dat ondanks de banden tussen beide regio’s ‘de ontwikkeling van culturen van elkaar verschilt’ en er niet altijd sprake is van ‘gelijke opvattingen in politieke keuzes en posities.’

Bron
* Diverse persbureaus
NB
* Voor Cuba zelf ligt die verhouding geheel anders. De EU is de tweede commerciële partner van Cuba, de eerste buitenlandse investeerder en de derde leverancier van toeristen aan het eiland.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s