Verwijzingen in muurschildering tegen de VS verdwenen

Na maandenlange werkzaamheden zijn de nieuwe muurschilderingen bij de busterminal van de stad Santa Clara klaar. Het werk vervangt een ouder werk en opvallend is het ontbreken van twee zaken. De bekende tekenaar en cartoonist, vooraanstaand medewerker van het humoristisch supplement Melaíto, Pedro Méndez heeft deze keer geen bijdrage geleverd aan het werk en alle vijandige verwijzingen naar de VS ontbreken deze keer.

De nieuwe muurschildering bij de busterminal in Santa Clara

De nieuwe muurschildering bij de busterminal in Santa Clara

Méndez zou om gezondheidsredenen geen bijdrage hebben kunnen leveren en het ontbreken van verwijzingen naar de Noorderburen heeft te maken met de nieuwe tijdgeest, die sinds 17 december na de aankondiging dat de relaties tussen Havana en Washington hersteld zouden worden, in Cuba heerst. Beide gebeurtenissen hebben een rol gespeeld bij de totstandkoming van de nieuwe muurschildering.

Tekening van Pedro Méndez

Tekening van Pedro Méndez

Zelfs geen vlaggetje
Niemand had zich ook kunnen indenken dat Pedro Méndez, een verklaarde vijand van de Yankees en tekenaar van diverse anti-amerikaanse tekeningen in de eerdere muurschildering, zou hebben willen meewerken aan een muurschildering waarbij de makers nadrukkelijk verboden werd maar de minste verwijzing naar het Noorden te maken. ‘Zelfs geen vlaggetje op het uniform van de militairen,’ hadden de cultuurautoriteiten de makers laten weten.
Waarom de oude muurschildering vervangen is door een nieuwe, is niet duidelijk. De tekeningen verkeerden in een bedenkelijke staat, maar het gerucht dat de Cubaanse spion, één van de Cuban Five, Gerardo Hernández Nordelo daar zijn eigen werk zou plaatsen, is niet uitgekomen. Dat kan natuurlijk in de komende maanden nog gebeuren want er is nog blanco ruimte over die gevuld kan worden, voordat graffitikunstenaars dit doen.

Bron
* Website 14ymedio, 9 juni 2015 door José Gabriel Barrenechea, Santa Clara

Een gedachte over “Verwijzingen in muurschildering tegen de VS verdwenen

  1. Het feit dat ik hier vaak de enige ben die hier reageert doet het beste vermoeden voor het aantal mensen die met dit soorten gekleurde berichtgeving bereikt wordt. Gerardo was een infiltrant ‘er waren er nog negen, trouwens) die aanslagen tegen Cubaanse doelwitten heeft verijdeld, en helemaal geen spion zoals hier beweerd wordt. De resultaten van hun infiltratieonderzoek werd naar het FBI gestuurd en dus niet naar Cuba, en dus: geen spion. Verder is dit een non-event: het antwoord waarom er ‘zelfs geen vlaggetje’ in de tekeningen voorkomt staat in het artikel zelf vermeldt: omdat de Amerikaanse regering uiteindelijk hebben moeten toegeven dat hun halve eeuw blokkade tot weinig geleid heeft..

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s