Congres blokkeert geld voor ambassadegebouw in Havana

Een begrotingscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag een amendement goedgekeurd, dat het mogelijk maakt om fondsen bestemd voor het ambassadegebouw in Havana, te blokkeren. Het besluit wordt gezien als een poging van een Republikeinse meerderheid te toenaderingspolitiek van president Obama te ondermijnen.

Preisdent Obama bezoekt het Congres

Preisdent Obama bezoekt het Congres

De blokkade van fondsen werd mogelijk door een onderdeel van de begroting 2016 van het Ministerie van Buitenlandse Zaken ter grootte van 48.000 miljoen dollar, te verwerpen. De wet wordt ook gezien als ‘een straf’ van de zijde van de Republikeinen vanwege de buitenlandpolitiek van Obama en de uitvoering ervan te belemmeren. Eerder deze week gebeurde iets soortgelijks toen een meerderheid van het Congres zich uitsprak tegen reisversoepelingen naar Cuba. Gisteren werd ook een amendement verworpen met 18 tegen 33 stemmen, dat het mogelijk moest maken 5 miljoen dollar te bezuinigen op de financiering van Radio and TV Marti, een radio- en televisiezender gericht op de Cubaanse bevolking.

interest-section-cuba-vlaggenmast10062015Vlaggenmast
Woensdag plaatste personeel van de tijdelijke Cubaanse vertegenwoordiging in Washington (Sección de Intereses de Cuba) alvast een vlaggenmast in de voortuin in afwachting van de benoeming van ambassadeurs in beide landen. Tijdens de laatste onderhandelingsronde in mei liet de voorzitter van het Amerikaanse onderhandelaarsteam, Roberta Jacobson, weten dat hiervoor geen nieuwe formele onderhandelaarsronde nodig was, maar dat ambtenaren uit beide teams dit konden regelen. Eerder was al aangekondigd dat Cuba van de zwarte lijst van terrorismebevorderaars zou verdwijnen en kon de Cubaanse vertegenwoordiging n de VS een bankrekening openen.

Amerika' s Interest Section aan de Malecón

Amerika’ s huidige Interest Section aan de Malecón in Havana

Gevolgen
Volgens deskundigen kan dit besluit niet verhinderen dat binnenkort een ambassadeur in Havana wordt benoemd, maar wordt dit president Obama wel moeilijker gemaakt. De VS bezitten reeds een gebouw aan de boulevard Malecón in Havana. Hier functioneerde de Amerikaanse ambassade totdat de relaties tussen beide landen onder president Dwight D. Eisenhower in 1961 werden verbroken. In het gebouw is nu een soort tijdelijke vertegenwoordiging van de VS gevestigd, maar het gebouw is slecht onderhouden en het Ministerie van Buitenlandse Zaken legde het Congres een verbeterprogramma ter waarde van $ 6.6 miljoen voor. De Republikein van Cubaanse afkomst, Mario Diaz-Balart, is lid van deze begrotingscommissie en hij zei na afloop: ‘Als president Obama doorgaat met de verzoeningspolitiek met de Castrobroeders, zal ik samen met mijn collega’s ervoor zorgen dat het Congres solidair blijft met het Cubaanse volk en dat niet langer concessies worden gedaan aan hun onderdrukkers.’ Maar de Democraat José Serrano, een Portoricaan en ook lid van deze commissie, benadrukte dat ‘de VS een ambassade moeten hebben, die volledig kan functioneren en dat de president het recht heeft diplomatieke relaties aan te gaan. Het probleem is de angst voor de machtige Cubaans-Amerikaanse gemeenschap in Florida.’ Een woordvoerder van het Witte Huis liet weten dat ‘de meeste logische stap in het normaliseringsproces met Cuba de vestiging van een Cubaanse ambassade in de VS en een Amerikaanse ambassade in Havana is.’

Bronnen
* Diverse persbureaus

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s