Chauffeurs bicitaxi’s protesteren tegen corruptie en tegenwerking

Chauffeurs van bicitaxi’s klagen over de tegenwerking van arbeidsinspecteurs en de politie en over de bureaucratie waarmee ze bij hun werk in Havana te maken krijgen. Ondanks de cursus die ze verplicht volgen, geeft de overheid hen vervolgens geen vergunning.

Een bicitaxi die door de politie in beslag is genomen

Een bicitaxi die door de politie in beslag is genomen

De chauffeurs in de wijk La Lisa zijn van mening dat de lokale autoriteiten er bewust op aansturen dat zij ‘buiten de wet’ of illegaal hun werk moeten verrichten. Zij weigeren vergunningen af te geven zoals de wet dat vereist, o.a. door de belastingdienst Oficina Nacional de Acción Tributaria (ONAT). Politie en overheidsinspecteurs vallen hen voortdurend lastig en leggen zware boetes op wanneer zij worden aangehouden zonder vergunning. Volgens de slachtoffers is het voor de politie makkelijker bicitaxista’s lastig te vallen die in het onderhoud van hun gezinnen voorzien dan misdadigers en criminelen op te sporen.

Boetes
In een uitzending van Radio Martí zegt Orestes Placencia dat zij een cursus moeten volgen om een bicitaxi te kunnen besturen en vervolgens met hun diploma naar ONAT gaan, waar de vergunning wordt afgegeven. ‘Maar daar beginnen de problemen want zij zeggen geen vergunningen af te geven.’ Een bicitaxi kost tussen de 10.000 en 12.000 peso’s (400 dollar). De bestuurder moet zelf zorgen voor de bekleding, de banden en de carrosserie en ook voor de cursus betalen ze een bedrag. Dan kan de zaak pas gaan draaien en wat geld opbrengen maar als een vergunning wordt geweigerd, zien ze zich gedwongen in de illegaliteit te verdwijnen. ‘Dat levert een ander probleem op, namelijk de 500 peso’s boete als je gepakt wordt’.

Geen gehoor
Per dag verdient een taxista tussen de 100 en 200 peso’s per dag en als men je eenmaal per week beboet, komt de eigenaar van een bicitaxi in grote problemen. De taxista’s willen alleen werken en hebben zich daarom tot de overheid gewend maar ze stuiten slechts op onbegrip en op onrechtvaardigheden. Onafhankelijk journaliste Yudith Peraza van het Red Cubana de Comunicadores, concludeert dat het beeld van bekeurende politieagenten in het Parque de la Fraternidad in Havana en bicitaxista’s, die niet weten waar ze hun recht moeten opeisen, nog wel even zal voortduren.

Link
* Beelden Youtube (7 minuten) van het protest en gesprekken met bicitaxistas in Havana gemaakt door David Aguila Montero. De gesprekken zijn moeilijk te volgen vanwege het gebruik van Cubaans slang.
Bron
* Website Yusnaby Post

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s