Staatsblogger wantrouwt bedoelingen Google

Iroel Sánchez, blogger in dienst van de Cubaanse staat, meent dat Google de Cubanen wil opsluiten in ‘een digitale gevangenis’. Twee directieleden van het Amerikaanse bedrijf bezochten afgelopen week het eiland om te spreken over de verbetering van de infrastructuur voor het Cubaanse internet. Iroel Sánchez wantrouwt de bedoelingen van de Amerikaanse onderneming. Ook het Amerikaanse bedrijf Twitter voerde gesprekken met de Cubaanse overheid.

logo-google2De twee directieleden, Brett Perlmutter van Google Ideas en Brehanna Zwart van Google Access & Energy, reisden naar Cuba enkele dagen nadat via een blogger het plan van aanpak van de Cubaanse autoriteiten voor internet was uitgelekt. Volgens dat plan zou 50% van de woningen in Cuba in 2020 op internet zijn aangesloten. Onduidelijk bleef of het hier om een aansluiting op het wereldwijde web of de Cubaanse gecensureerde versie van internet gaat. Een woordvoerder van Google liet weinig los over het besprokene, maar wees op de unieke situatie in Cuba. Het land zou door de huidige achterstand op internetgebied, de fase van bekabeling kunnen overslaan en direct gebruikt kunnen maken van mobiele verbindingen via telefoons en tablet.

Google-filantropie
Blogger Iroel Sánchez schrijft nu dat Google het land wil opzadelen met een model dat ook in Afrikaanse landen werd toegepast en de Cubanen zou dwingen tot een ‘digitale gevangenis’ met het leugenachtige smoesje dat ‘iets beter dan niets is.’ Hij verwerpt elke aanbod dat van Google komt en meent dat ‘de Googliaanse filantropie een bijkomende reden is om ons ritme bij de invoering van internet op te voeren’.

Twitter
Het Amerikaanse bedrijf Twitter sprak woensdag met de Cubaanse overheid over de mogelijkheid Twitterdiensten in Cuba te verspreiden, aldus Politico.

Linken
* Tekst van Iroel Sánchez op de weblog La Pupila Insomne, 17 juni 2015
* Gazette Review, 6 juni 2015 over de plannen van Google met Cuba

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s