Meer bewegingsvrijheid voor Amerikaanse diplomaten in Cuba

De opening van de Amerikaanse ambassade in Havana zal tot ‘meer vrijheid en flexibiliteit’ leiden om contacten te leggen met Cubaanse burgers, reizen te maken in het land en ook zal de toegankelijkheid van de Amerikaanse vertegenwoordiging tot deze burgers, inclusief mensenrechtenactivisten groter worden. Dat zei een anonieme woordvoerder van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens een telefonische persconferentie met journalisten die benadrukte dat de steun aan leden van de mensenrechtenbeweging zullen worden voortgezet.

interests-section-havana2Diplomaten van de huidige vertegenwoordiging of Sección de Intereses de Estados Unidos (SINA) moesten tot nu toe toestemming vragen aan de Cubaanse autoriteiten om een reis in Cuba zelf te maken, in de toekomst zullen dergelijke reizen nog slechts gemeld worden. ‘Wij zullen met een bredere groep van Cubanen ook binnen het land een dialoog kunnen voeren. (…) ‘Wij willen met zoveel mogelijk burgers van de 11 miljoen die het eiland telt, spreken,’ aldus de functionaris en ‘Wij willen samenkomen en ideeën uitwisselen met een variëteit aan stemmen, zowel van de kant van de Cubaanse regering als van de civil society.’

Tevreden
De VS zijn ‘tevreden’ over de afspraken die zijn gemaakt ‘inclusief die over de toegang van de ambassadegebouwen voor Cubaanse burgers, de reizen van diplomaten en het niveau en omvang van het personeel.’ Nu werken er 300 personen op de Amerikaanse vertegenwoordiging waarvan 50 tot 60 Amerikaanse functionarissen, aldus de functionaris.

Steun aan mensenrechtengroepen
Over de openheid van het ambassadegebouw zei de bron: ‘Wij zullen de steun aan mensenrechtenactivisten voortzetten. Wanneer er mensen in Cuba zijn met moed die vechten voor hun rechten, zullen wij die steunen,’ aldus een citaat van een functionaris in El Nuevo Herald. Ze benadrukte dat degenen die al toegang hadden tot de vertegenwoordiging die ook in de toekomst zullen hebben. ‘Overeengekomen is dat alle Cubanen de ambassade in de toekomst kunnen benaderen zonder angst en zonder dat sprake is van excessieve veiligheidsmaatregelen. Ook de internetmogelijkheden die er bestonden voor Amerikaanse burgers worden voortgezet en zijn onder de nieuwe afspraken die Cuba en de VS maakten, ‘niet ingeperkt’. De naam van de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Cuba is nog niet bekend gemaakt. De huidige chef van de Section of Interest, Jeffrey DeLaurentis is op dit moment de zaakwaarnemer.

obama-10 december 2014Bijlagen:
* De website The Daily Signal legde president Obama vijf kritische vragen voor over de afspraken die de Amerikanen met de Cubanen maakte.
1. Krijgt de Amerikaanse overheid een compensatie (8 miljard dollar groot) voor de bezittingen die het Cubaans regime sinds 1959 naastte?
2. Zijn de VS akkoord gegaan met de eisen van Cuba om reizen van diplomaten in het land te beperken?
3. Zullen de Cubanen tegen alle internationale afspraken in de diplomatieke bagage van diplomaten blijven doorzoeken?
4. Hebben de VS concessies gedaan over de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay?
5. Zullen de VS hun steun aan de democratische oppositie in Cuba en aan mensenrechtenactivisten voortzetten?
De website Politico checkte vijf obstakels en auteur Nahal Toosi constateert dat ook na de opening van de ambassades er nog een veelheid aan spanningen bestaat tussen de VS en Cuba.
1) Cuba zal niet op korte termijn een grote economische boom doormaken.
2) Mensenrechten blijven een gemakkelijk ontvlambaar punt tussen beide landen.
3) Amerikaanse diplomaten zullen met serieuze beperkingen moeten blijven rekening houden.
4) Komt er groen licht voor een nieuwe ambassadeur? (Vandaag zei de leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell de benoeming van een ambassadeur te willen verhinderen)
5) Een Republikeinse president kan alles weer terugdraaien.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s