SanterÍagroepen in Cuba willen meer eenheid

De twee belangrijkste santeríagroepen in Cuba hebben toegezegd komende jaarwisseling met één in plaats van twee Brieven van het Jaar of Letras del Año te komen. Tot nu toe presenteerde de priesters of babalawos van de Afrocubaanse groeperingen twee teksten waarin o.a. voorspellingen werden gedaan over de ontwikkelingen in het nieuwe jaar.

Santeriagelovigen dragen vaak witte kleding

Santeríagelovigen dragen vaak witte kleding

Tijdens een persconferentie benadrukten de oprichters van de Comisión de la Letra del Año, Miguel Febles Padrón en de voorzitter van de meer regimegetrouwe santeríagroepering Asociación Cultural Yoruba de Cuba, José Manuel Pérez, dat de komende brief de eenheid onder de godsdienstige groepering zal versterken. Het akkoord tussen Pérez en Febles Padrón kwam 20 juni tot stand. De jaarbrief of Letra del Año bevat voorspellingen van de god Ifá, inclusief aanwijzingen en aanbevelingen voor de gelovigen om de problemen van het dagelijks leven te overwinnen. Het bestaan van twee jaarbrieven leidde vaak tot spanningen en conflicten tussen de aanhangers van de santeríagroepering. Volgens het Cubaans persbureau Prensa Latina, zeiden de initiatiefnemers over de ene brief: ‘Nu tonen we dat we in harmonie kunnen leven hoewel er verschillende opvattingen bestaan, we bewandelen verschillende wegen maar kijken uit naar dezelfde plaats.’

De geel-groene kralenketting van Orula of Sint Franciscus

De geel-groene kralenketting van Orula of Sint Franciscus

Invloedrijk
Volgens door het persbureau Associated Press geraadpleegde deskundigen is 70 tot 80% van de Cubaanse bevolking betrokken bij een Afro-Cubaanse activiteit zoals de santería (volgens de Regla de Ocha) of verwante groepen zoals de broeders van Regla de Palo Monte, Ifá, Arará of Abakuá. Het aantal praktiserende katholieken in Cuba zou rond de 10% liggen; dit kerkgenootschap heeft de laatste jaren sterk te maken met de concurrentie van allerlei protestantse groepen. De laatsten wijzen elke vorm van santería als ‘bijgeloof’ af terwijl in de katholieke gemeenschap in Cuba het besef leeft dat veel katholieke gelovigen banden met santería onderhouden en veel elementen zoals de heiligenverering, afkomstig zijn uit het katholieke geloof.

Bron
* Diario de Cuba

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s