Amerikaanse ex-diplomaat wil opening ambassade in Havana meemaken

De Amerikaanse ex-diplomaat Wayne Smith wil de komende weken zijn persoonlijke en politieke tocht van bijna 54 jaar rond Cuba afronden. Smith begon die op 3 januari 1961 toen de Amerikanen hun ambassade in Havana sloten en het land verlieten. In 1979 was hij als pas benoemde leider van de Amerikaanse vertegenwoordiging oftewel Interest Section opnieuw getuige van de turbulente relatie tussen Cuba en de VS. Nu is hij 83 jaar.

Wayne Smith

Wayne Smith

‘Wij hebben jaar na jaar deze politiek volgehouden die, God moge ons bewaren, niet Cuba isoleerde, maar ons isoleerde. Elk jaar veroordeelde de VN het embargo. Het was belachelijk. Het is een opluchting dat de president begonnen is deze politiek te wijzigen,’ beklemtoont hij brede bewegingen makend. Smith, bijna twee meter lang en een oud strijder in de Koreaanse oorlog, zegt dat dit Amerikaans beleid zolang duurde vanwege ‘het ongelofelijke geloof’ dat de VS in staat waren alles te bereiken’ (…) ’De gedachte dat met het embargo en een vijandige houding de regering van Castro ten val zouden kunnen brengen was absurd. Het was een waanzinnig idee van de VS en de Amerikaanse leiders. Ik heb me geschaamd voor het feit dat de leiders zich zo konden vergissen,’ benadrukt hij. Na de sluiting van de Amerikaanse ambassade hebben zich wel situaties voorgedaan om tot verbetering van de relaties te komen, maar die mislukten allemaal. ‘Ik wil niet in details treden, maar ik denk dat we een dialoog hadden kunnen beginnen als Kennedy niet was vermoord in november 1963,’ aldus Smith die van mening is dat de moord op Kennedy heeft geleid tot jarenlange vertraging.

Personeel van de Amerikaanse ambassade op weg naar de boot richting Florida (1961)

Personeel van de Amerikaanse ambassade op weg naar de boot richting Florida (1961)

Section of Interest
In 1977 vestigden beide regeringen Sections of Interest in Havana en Washington en Smith keerde terug naar Cuba. Twee jaar later in 1979 werd hij benoemd tot hoofd van de Amerikaanse missie. ‘Jimmy Carter was toen president. Hij wees erop dat hij een dialoog met Cuba wilde en daarom accepteerde ik de functie van hoofd van de Amerikaanse missie. Maar Carter’s veiligheidsadviseur Zbig Brzezinski wilde er niets van weten en boycotte alle pogingen in die richting’, aldus Smith. ‘Daarna werd Ronald Reagan tot president verkozen en werd het duidelijk dat er geen dialoog met Cuba meer op gang zou komen en besloot ik in 1982 de diplomatieke dienst te verlaten.’ Volgens Smith kan de opheffing van het Amerikaanse embargo nog een aantal jaren duren, ‘misschien langer maar we moeten het wel doen’, en hij hoopt daarbij op slim beleid van de kant van het Witte Huis.

Marinebasis Guantánamo
Wat de marinebasis Guantánamo betreft, gelooft Smith dat dit een ‘vlek’ is op het Amerikaanse blazoen. ‘Het was een marinebasis die veranderde in een gevangenis waar tijdens de regering Bush gevangenen werden gemarteld. Mijn God, dat is een vlek op ons blazoen. Wij moeten een manier vinden om deze basis aan Cuba terug te geven,’ luidt zijn commentaar.

1961 Cubaanse burgers die het land willen verlaten verzamelen zich bij de Amerikaanse ambassade

1961 Cubaanse burgers die het land willen verlaten verzamelen zich bij de Amerikaanse ambassade

Vertrek
Die derde januari 1961 toen het personeel de Amerikaanse ambassade sloot en het land verliet, staat een halve eeuw later nog gegrift in het geheugen van Smith. ‘Het personeel ging aan boord van een veerboot en wij voeren naar Florida. Aan de horizon zagen wij onze ambassade, gelegen aan de zee. De lichten van de kantoren gingen aan en uit. Ik bedacht dat dit het lokale personeel was dat afscheid van ons nam. En dat klopte!’. Toen Smith in 1977 naar Cuba terugkeerde en de oude medewerkers ontmoette, bevestigde een van hen zijn versie. ‘Dat was een emotioneel moment. De ambassade sluiten was voor ons een enorme teleurstelling. Want wij wilden juist relaties leggen met de regering en dit betekende een nederlaag.’ Gezeten aan zijn kleine schrijfbureau in het Center for International Policy (CIP) in de VS is hij omringd door foto’s van zijn kleinkinderen, een zwart-witfoto van zijn huwelijksreis in 1958 naar Havana (met zijn vrouw, gezeten in de kroeg Bodeguita del Medio) en een foto met Fidel Castro, genomen toen hij de diplomatieke dienst in 1982 verliet. Als wij hem vragen of hij aanwezig zou willen zijn bij de opening van de ambassade in Havana eind juli, reageert hij als een kind: ‘Zeker, voor mij zou dat heel speciaal zijn. Maar als 83-jarige moet ik de reis wel goed voorbereiden.’

Smith tijdens een informele ontmoeting met Fidel Castro

Smith tijdens een informele ontmoeting met Fidel Castro

Bron
* Persbureau AFP
Link
* Website Center for International Policy CIP
* Website Voice of America: Rapproachment opens new uncertain chapter in US – Cuba relations, 1 juli 2015.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s