Onstuimige groei toerisme door cruiseschepen

Vanaf mei 2016 zullen wekelijks cruiseschepen vanuit Miami naar Cuba varen. Het Amerikaanse bedrijf Carnival is het eerste bedrijf dat van de Amerikaanse autoriteiten toestemming kreeg. Het bedrijf is nog in afwachting van toestemming van de Cubaanse autoriteiten.

Een passagiersschip van het Amerikaanse bedrijf Carnival

Een passagiersschip van het Amerikaanse bedrijf Carnival

De cruiseschepen van Carnival hebben een capaciteit van 710 passagiers, die elk 2.990 dollar per persoon betalen; belastingen en andere lasten zijn daarbij niet inbegrepen. Hoewel het reisverbod voor Amerikaanse toeristen naar Cuba nog bestaat, kan Carnival gebruik maken van toegestane reizen met culturele, sociale, religieuze en humanitaire doeleinden, die in januari van dit jaar door president Obama werden goedgekeurd en waarbij uitwisseling en contacten tussen burgers van de VS en Cuba centraal staan. Formeel is vastgelegd dat 8 uur per dag besteed dient te worden aan een culturele activiteit; het volgen van een cursus salsa of een bezoek aan een krokodillenboerderij vallen ook onder deze criteria. Vanwege het nog bestaande Amerikaanse embargo dat transacties met Cuba verbiedt, zijn er geen casino’s aan boord van de cruiseschepen.

Havana: cruisehaven
Vorige week kondigde het Italiaans-Zwitserse bedrijf MSC Cruceros aan dat vanaf 22 december een van hun schepen, de MSC Opera, met een capaciteit van 2.120 passagiers, de komende winter vanuit Havana cruises organiseert in de Cariben en wel 16 reizen voordat het schip in april 2016 naar Europa terugvaart. In mei kregen twee veerbootondernemingen – het Amerikaanse Havanna Ferry Partners en het Mexicaanse Baja Ferries – toestemming van de Amerikaanse overheid om tussen Cuba en de VS lijnen te openen.

toeristen-vs-plein van de revolutieTwee miljoen
Havana maakte gisteren bekend dat verwacht wordt dat eind juli de twee miljoenste toerist van dit jaar wordt verwacht. Het Cubaanse Bureau voor de Statistiek (ONE) spreekt over een groei van het aantal bezoekende buitenlanders in de maand mei met 21,1%, vergeleken met mei 2014. Met 237.254 bezoekers in mei 2015 groeide het aantal internationale toeristen aan Cuba in de eerste vijf maanden tot 1,7 miljoen. Canada staat nog steeds boven aan de lijst waarna Duitsland, Frankrijk, Engeland, Italië, Argentinië en Venezuela volgen. Geschat wordt dat dit jaar rond de 20% van de toeristen uit de VS afkomstig zijn. In de eerste vijf maanden van 2015 werden 62.183 toeristen afkomstig van cruiseschepen geteld. Het toerisme is voor Cuba de tweede inkomstenbron na de export van professionele dienstverleners als doktoren, sporttrainers en verplegers (sters) naar o.a. Venezuela.

Bronnen
* ONE, Diario de Cuba, 14ymedio en Cubadebate

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s