Yoani Sánchez: soberheid, gelijkheid en luxe cruises

Er zijn verschillende reacties mogelijk als men wordt geconfronteerd met de rijkdom van een ander. Er is de wijze die ons werd geleerd door het Castro-regime toen we nog klein waren en die vooral bestond uit het aanzetten tot woede en het stigmatiseren van hen die welvarend zijn. Er is ook de onverzettelijkheid van een Robin Hood die maakt dat je het teveel van de ander, afpikt. De afkeer voor iedereen die vooruitgang boekt, eigendom vergaart of van een zeker materieel comfort geniet, is uiteindelijk uitgegroeid tot een typische karaktertrek van de Cubanen hoewel de tijden wat lijken te veranderen.

Citaat uit artikel: ‘Het verschil is dat we ze nu vanuit de zee zien aankomen en dat zij hun rijkdom niet verbergen.' Foto: Fidel Castro's zoon Antonio (in paars shirt) maakte afgelopen week een cruise waarbij zijn gezelschap o.a. Griekenland en Turkije aandeden.

Citaat uit artikel:
‘Het verschil is dat we ze nu vanuit de zee zien aankomen en dat zij hun rijkdom niet verbergen.’
Foto: Fidel Castro’s zoon Antonio (in paars shirt) maakte afgelopen week een cruise waarbij zijn gezelschap o.a. Griekenland en Turkije aandeed.

‘Ik zal nooit een cruise maken, maar hoe meer er komen…hoe meer we er aan winnen,’ zei een gepensioneerde man mij gisteren, pruimtabak in de mond en een versleten shirt aan zijn lijf. Het Journaal had zojuist aangekondigd dat het Amerikaanse bedrijf Carnival Cruise Lines vergunning gekregen had van Washington om reizen naar Cuba te maken en de man gaf zijn eigen mening over de luxe-genietingen van anderen. Dit symbool van kapitalistische genoegens, plezier en verspilling doet binnenkort de haven van Havana aan en het is opmerkelijk dat het officiële Cuba het schip zal verwelkomen en dat er niet geschreeuwd en leuzen zullen worden geroepen als het schip binnenvaart. Cubanen lijken niet geschokt te zijn als ze spreken over deze drijvende kolossen met hun weelde en geld, veel geld. Integendeel mensen berekenen hun kans als deze reuzen van de zee zullen aanleggen en een golf van toeristen aan land gaat met uitpuilende portemonnees en indrukwekkende zonnebrillen. Eigenaren van restaurants in de omgeving van de haven van Havana wrijven in hun handen en souvenirverkopers hopen dat hun verkopen zullen stijgen.

Glamour
Anderen zoals de heer met het versleten shirt en de pruimtabak, zullen waarschijnlijk niet profiteren van de aankomst van de Carnival Line. Maar in tegenstelling met vroeger toen hij zijn woede zou hebben getoond over ‘de uitbuitende bourgeois die hier komt en de rotzooi voor ons achterlaat’ lijkt hij nu te willen dealen met zo’n ostentatief vertoon van glamour. Als ik hem vraag naar zijn tolerantie tegenover deze luxe, zegt de man: ‘Er zijn hier ook mensen die op grote voet leven, maar zij zitten daar’ en hij wijst met zijn vinger in de lucht, richting nomenklatura*. ‘Het verschil is dat we ze nu vanuit de zee zien aankomen en dat zij hun rijkdom niet verbergen,’ zegt hij.

Laatste vijgenblad
Om de aantrekkelijke activa die verbonden zijn aan de macht te kunnen behouden, verandert de regering het discours over de rijkdom van anderen en tracht zij ‘rijken, bourgeois en machtigen aan te trekken’ die ze voorheen verwierpen en tegen wie men tientallen jaren vocht. Om te profiteren van de voordelen van het luxe toerisme, zendt men een tegenstrijdige boodschap uit naar de burgers die opgroeiden onder de idealen van gelijkheid en soberheid. Carnival Cruise Lines is het laatste vijgenblad dat verwijderd werd en dat de schaamteloze fascinatie van de autoriteiten met geld bloot legt, hun eigen geld en dat van anderen.

Bron
* Yoani Sánchez, 14ymedio, 10 juli 2015
Noot
Nomenklatura: toplaag van een communistische samenleving.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s