Cuba vreest nog altijd Amerikaanse wens voor regime-verandering

De Verenigde Staten en Cuba mogen dan de diplomatieke banden weer aanhalen, de Cubaanse regering is er nog niet van overtuigd dat de VS daarmee niet aandringen op een ‘regime verandering’ in Cuba. Dit heeft Gustavo Machin van het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.

De Cubaanse ambassade in Washington

De Cubaanse ambassade in Washington

De VS hebben jarenlang het idee uitgedragen dat ze uit waren op een wisseling van de wacht van de communistische regering in Cuba. President Barack Obama van de VS heeft in een toespraak in april ontkend dat het beleid nog steeds van toepassing is. ‘Je moet de woorden van de president waarderen’, zei Machin van het departement Amerikaanse betrekkingen in Cuba. ‘Maar je moet zien wat er in de praktijk gebeurt. We hebben nog niets gezien.’

Middenveld
Daarbij noemde de functionaris de miljoenen dollars die de VS investeren in campagnes die democratie op Cuba moeten bevorderen. De projecten bieden steun aan slachtoffers van politieke onderdrukking, steunen het maatschappelijke middenveld en bevorderen het recht van meningsuiting. Volgens Havana ondermijnen de projecten de regering en het socialistische systeem van Cuba.

Regime-change
Obama sprak in april tijdens een Amerikaanse top in Panama over het Amerikaanse beleid tegenover Cuba. ‘Op Cuba houden we ons niet bezig met een regime change.’ De Amerikaanse president ontmoette tijdens die top zijn Cubaanse ambtgenoot Raúl Castro.

Terrorisme
Sinds Castro en Obama op 17 december in gelijktijdig uitgezonden tv-toespraken de toenadering bekendmaakten, zijn al diverse maatregelen genomen om de contacten tussen de twee landen en hun bevolkingen te verbeteren. Zo heeft de Amerikaanse regering Cuba verwijderd van de lijst met landen die het terrorisme steunen, heeft het State Department de regels versoepeld voor Amerikaanse burgers die naar Cuba willen reizen, en kunnen Cubaanse ballingen eenvoudiger geld overmaken naar familie op het eiland.

embargo - cuba-vs-bloqueoHandelsembargo
Het meest heikele punt is het decennia oude handelsembargo dat de Amerikanen tegen Cuba hebben ingesteld. Obama pleit ervoor een einde te maken aan de boycot, maar ondervindt daarbij grote weerstand onder met name Republikeinen, die de meerderheid hebben in het Congres. Tegenstanders willen het embargo niet opheffen zolang de Cubaanse gevangenissen vol zitten met politieke gevangen en de Cubanen burgervrijheden ontberen. Ook vinden ze dat Cuba schadevergoeding moet betalen aan de Cubanen die hun huizen en andere bezittingen zijn verloren tijdens de revolutie.

Opening
Maandag wordt wel de Amerikaanse vertegenwoordiging op Cuba omgedoopt tot een ambassade. Ook de Cubaanse vertegenwoordiging in Washington krijgt zo’n upgrade.
De Amerikaanse ambassade in Cuba is een modernistisch pand aan de kust van Havana. In de jaren zestig claimde de Cubaanse regering het terrein, maar ging niet tot actie over. Het flatgebouw stamt uit 1953 en de ambassade sloot haar deuren in 1961, twee jaar na de communistische machtsovername. Er zijn sinds 1977 wel Amerikaanse diplomaten actief geweest. De Cubaanse ambassade in het centrum van Washington is een enorme villa uit 1917. Die werd in 1923 de ambassade van Cuba.

Bron
* De Volkskrant, 17 juli 2015

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s