Rosa Maria Payá: ‘VS onderhandelen met kaste Cubaanse machthebbers’

Morgen 22 juli is het drie jaar geleden dat de voorman van de Christelijke Beweging Bevrijding / Movimiento Cristiano Liberación MCL, Oswaldo Payá (1952), bij een nooit opgehelderd auto-ongeluk om het leven kwam. Ook mede-activist Harold Cepero verloor toen het leven. Payá’s gezin woont inmiddels in het buitenland waaronder zijn dochter Rosa Maria Payá (1989). Zij aarzelt niet om in een interview met de Spaanse krant El Pais vast te stellen dat de veronderstelde ‘dooi’ in de relatie tussen Cuba en de VS geen einde zal maken aan ‘het embargo op vrijheden’ dat de Cubaanse autoriteiten zijn bevolking oplegt. Zij weet het zeker; de VS spreken niet met de Cubaanse bevolking, maar met een kaste van Cubaanse leiders.’ De civil society in Cuba zit niet aan tafel, maar wordt buitengesloten,’ aldus Payá.

Rosa Maria Payá woonde gisteren de gezamenlijke persconferentie bij van de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Kerry en zijn Cubaanse collega rodriguez. Functionarissen van het ministerie hadden haar gevraagd geen vragen te stellen.

Rosa Maria Payá woonde gisteren de gezamenlijke persconferentie bij van de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Kerry en zijn Cubaanse collega Rodriguez in Washington. Functionarissen van het ministerie hadden haar gevraagd geen vragen te stellen.

Rosa Maria is positief over de voortgang die wordt geboekt bij de verbetering van de relaties tussen beide landen. ‘Elke poging om Cuba op te nemen in de internationale gemeenschap is goed, op voorwaarde dat het gaat om heel Cuba en niet alleen om de machthebbers.’ Zij meent dat de gesprekken op dit moment een ‘zweem van legitimiteit geven aan een regering die elke dag de rechten van zijn burgers schendt.’ En zij verdedigt, iedere keer weer opnieuw, de noodzaak dat dit proces leidt tot veranderingen in de samenleving. ‘De confrontatie met de VS is een excuus dat de regering altijd heeft gebruikt om de repressieve maatregelen goed te praten.’

Maffia
De Amerikanen zouden zich, aldus Payá, meer moeten laten leiden door het uitgangspunt dat de onderhandelingen leiden tot ‘de opening van Cuba voor de Cubanen zelf, tot legale ruimte voor ondernemers die nieuwe activiteiten willen ontwikkelen op het eiland.‘ Totalitarisme is een stilzwijgende bedreiging voor hen want ‘het is als onderhandelen met de maffia. Ik verwacht geen altruïsme van buitenlandse ondernemers, maar onderhandelen zonder de garanties van democratie is het accepteren van de regels van de Cubaanse regering,’ zegt de 26-jarige jonge vrouw die met enkele van haar politieke opvattingen opzien baarde in de media. De dooi met de VS laat zien dat ook de Amerikanen ‘het spel spelen en de regels van de Cubaanse regering volgen. Want hoewel de rechten van de Cubanen niet zijn gegarandeerd, werd ingestemd met verwijdering van Cuba van de lijst van terrorismebevorderende landen en werd een begin gemaakt met de afbraak van het embargo tegen Cuba.’

Oswaldo Payá

Oswaldo Payá, winnaar van de Sacharovprijs

Doden
Payá zegt: ‘Het is zeer ernstig als het spreken belangrijker wordt dan de doelstellingen van de gesprekken. Als dat gebeurt, is de straffeloosheid totaal en voelt deze regering zich vrij een winnaar van de Sacharovprijs te doden en er gebeurt niks.’ Zij doelt op de dood van haar vader, Oswaldo Paya, die op 22 juli 2012 bij een verkeersongeluk onder verdachte omstandigheden om het leven kwam. Maar Payá richt zich niet alleen op de Amerikaanse reus als het gaat om ‘het negeren van de schendingen van mensenrechten’. Ze wijst ook naar de democratieën in de regio die met de dictatuur in zee gingen en beschuldigt ervaren politici in Latijns-Amerika ervan zich door te zwijgen medeplichtig te maken aan de misdaden in de regio, niet alleen die in Cuba.

logo-cuba-decideCuba Beslist
Payá en haar beweging MCL willen een verandering in Cuba teweeg brengen en een einde maken aan het feit dat Cubanen al meer dan zeventig jaren niet kunnen deelnemen aan vrije verkiezingen. De campagne Cuba Decide / Cuba Beslist streeft een democratische transitie na zodat een volksraadpleging kan worden gehouden over de vraag of in Cuba verkiezingen kunnen worden georganiseerd waar ook kandidaten van de oppositie aan deelnemen, die ook in volledige vrijheid in de media kunnen opereren. Dit utopische scenario kan, wanneer de Cubanen hiermee instemmen, leiden tot het einde van het mandaat van de Castro’s. ‘Ik geloof dat Cubanen als zij zouden kunnen kiezen, zouden kiezen voor vrijheid. En als zij het niet doen…het enige wat wij kunnen doen is hen het gereedschap aanbieden. Cubanen zullen vrij zijn als zij dit willen zijn.’

Vandaag wordt een herdenkingsmis opgedragen in Madrid

Vandaag wordt in Madrid een herdenkingsmis opgedragen in Madrid ter nagedachtenis aan Oswaldo Payá en Harold Cepero

Bron
* El Pais, 3 juli 2015
Linken
* Twitteraccount van Rosa Maria Payá
* Activist Felix Rivero Cordovi van de Jongerenbeweging voor Democratie in Bayamo meldt op 22 juli 2012 telefonisch het auto-ongeluk.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s