‘Vroegmis van de Revolutie’ verloopt zonder verrassingen

De nationale feestdag van Cuba, de 26ste Juli, werd dit jaar in Santiago de Cuba gevierd. Blogger Yoani Sánchez schrijft dat de jaarlijkse Mis van de Revolutie zonder verrassingen verliep. Vice-president Machado Ventura voerde het woord. Hij zweeg over de recente opening van ambassades en een mogelijk bezoek van de Amerikaanse president Obama aan Cuba. Hij wees op de teruggave van de marinebasis Guantánamo en de opheffing van de ‘blokkade’.

Op de achtergrond de Moncadakazerne waar 62-jaar geleden de historische actie plaatsvond.

Op de achtergrond de Moncadakazerne waar 62-jaar geleden de historische actie plaatsvond.

Sánchez: ‘De liturgie verliep als vanouds. Tegenover de imposante Moncadakazerne speelde zich deze zondag de dag van de nationale rebellie af, volgens een draaiboek dat elk jaar van minuut tot minuut hetzelfde is, als een ritueel waar elke verrassing en emotie aan is ontnomen. Het enige verschil was het aanvangsuur, namelijk zeer vroeg in de morgen. Om 5 uur begon de nationale televisie de uitzendingen vanuit het half donker en een presentator die soms gaapte. Het enige stimulerende waren de kinderstemmen met Abajo la dictadura / Weg met de dictatuur!*  Het strakke applaus completeerde het spektakel.

De prominenten zitten net als in vorige jaren op de eerste rij. Naast Raúl Castro zit de procinciale partijleider Lázaro Expósito Canto. Spreker Machado Ventura zit rechts van de Cubaanse president.

De prominenten zitten net als in vorige jaren op de eerste rij. Naast Raúl Castro rechts de provinciale partijleider Lázaro Expósito Canto, naast hem de eerste vice-president Canel. Spreker Machado Ventura zit links van de Cubaanse president Castro.

Afwijkend
‘Eén element week af van het draaiboek. Op het allerlaatste moment pakte Raúl Castro de microfoon en riep: ‘Santiago zal altijd Santiago blijven!’. Een vermoeid ‘Amen’ dat velen zullen hebben gemist omdat ze de televisie al hadden uitgezet.’

Linken
* Yoani Sánchez op de website 14ymedio over de revolutionaire vroegmis, 26 juli 2015.
* Tekst Spaans van Machado Ventura in Granma van 27 juli 2015.

Noot
* Op 26 juli wordt de aanval in 1953 op de Moncadakazerne door de Castro’s herdacht. Elk jaar spelen kinderen de aanval na, waarbij Weg met de Dictatuur! wordt geroepen, de dictatuur van Batista, wel te verstaan.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s