Populaire actrice Alina Rodríguez overleden

Maandag is in Havana de actrice Alina Rodríguez (1951) overleden. Zij leed aan kanker en werd 63 jaar oud. Alina Rodríguez speelde de rol van onderwijzeres Carmela in de film Conducta van Ernesto Daranas. Conducta wordt in augustus 2015 vertoond tijdens het World Cinema Festival in Amsterdam.

Alina Rodríguez

Alina Rodríguez

Alina Rodríguez ontving in 2014 de onderscheiding van Beste Actrice die haar werd uitgereikt tijdens het Havana Film Festival in New York. In Cuba had Rodríguez een grote populariteit vanwege de vele rollen die zij speelde in televisieseries, in het theater en de bioscoop. Op de televisie speelde zij de rol van Justa in de novelle Tierra Brava. In het theater speelde zij in Contigo pan y cebolla / Met jouw brood en uien van Héctor Quintero. ‘Ik heb geen speciale wensen noch voorkeur voor personages. Ik heb belangstelling voor rollen die iets te zeggen hebben, die mensen aan het denken zetten, over iets wat niet alledaags is, maar ons toch raakt,’ zei ze ooit in een interview met het Cubaanse persbureau AIN.

Carmela met haar leerling Chala

Carmela met haar leerling Chala

Conducta
De film Conducta leidde begin 2014 tot overvolle bioscoopzalen en lange rijen wachtenden buiten in de meeste Cubaanse steden. De film geeft een realistisch beeld van de situatie in het Cubaanse onderwijs en de positie van kinderen uit moeilijke en gebroken gezinnen. Lerares Carmela heeft een groot zwak voor deze leerlingen. Blogger Yoani Sánchez schreef er in maart 2014 het volgende over:Het fenomeen Conducta kan worden verklaard doordat de film het bestaan van veel Cubanen reflecteert. Maar de film biedt meer dan een eenvoudig realistisch portret, maar is als een röntgenstraal die de botten blootlegt. Een Cuba waar nauwelijks nog een moreel kader bestaat voor een kind en het kader dat door de officiële media wordt geclaimd is lichtjaren ver weg verwijderd van de werkelijkheid. Nauwelijks 12 jaar steunt Chala zijn alcoholische moeder met het geld dat hij verdient bij illegale hondengevechten, wonend in een rauwe en onrechtvaardige stad en in een armoede die tranen opwekt.’

Linken
* Conducta in Nederland
Tussen 14 en 23 augustus a.s. wordt de film Conducta vertoond op het World Cinema Festival Amsterdam. Het precieze programma en de tijdstippen zijn vanaf 30 juli op de website van dit festival te zien.
* Yoani Sánchez: Conducta met de C van Cuba, 3 maart 2014
* Trailer van Conducta

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s