Cuba als gayvriendelijke toeristenbestemming

Nu het toerisme naar Cuba snel groeit, profileert het land zich als bijzondere bestemming voor de LGBTI-gemeenschap. Het eerste reisbureau dat zich specialiseert in excursies speciaal voor gays functioneert inmiddels. Cubaaanse specialisten rekenen dit jaar op drie-en-half-miljoen toeristen waaronder 200.000 Amerikanen.

gay-strandDe pioniers zijn verantwoordelijk voor de website Mi Cayito Cuba, een gayvriendelijk particulier initiatief dat zich op klanten in de hele wereld richt, aldus directeur Alain Castillo, een Cubaan die woonachtig is in Madrid. ‘Het eiland biedt een groot potentieel aan ontmoetingen. Wij staan open voor iedereen en geloven in een vrije en tolerante ruimte waar het respect overheerst,’ verzekert deze 35-jarige ondernemer die ‘in alle openheid’ wil opereren ‘ter verbetering van het LGBTI-collectief’ in zijn geboorteland.

Gaystrand
Mi Cayito (ten oosten van de hoofdstad Havana) is de naam van wat waarschijnlijk het enige gaystrand in Cuba zal zijn, reden waarom Castillo zijn gehele onderneming deze naam gaf. Het bedrijf functioneert sinds augustus 2014 met een virtueel kantoor in Madrid en vertegenwoordigers in Havana. ‘Het is tijd van de vakanties. Het is tijd voor Cuba. Het nieuwe gayparadijs’, aldus de reclamefolders die het reisbureau verspreidt o.a. via allerlei sociale media. De meest populaire reisdoelen onder de bezoekers van de website Mi Cayito Cuba zijn tot nu toe Havana, Viñales en het strand van Varadero. Hoewel de website op dit moment enkel in de Spaanse taal functioneert, zegt Castillo dat ook klanten uit Duitsland, de VS, Rusland evengoed gebruikmaken van de site als klanten uit Spanje en Latijns-Amerika. Zij kunnen o.a. kiezen uit excursies in Gay Havana of een persoonlijke gids voor een prijs die kan oplopen tot 120 dollar.

Amerikaanse jongeren in Cuba

Amerikaanse jongeren in Cuba

Drie-en-half miljoen toeristen in 2015
Meer dan 2 miljoen toeristen kwamen dit jaar al in Cuba, een aantal dat 39 dagen eerder werd behaald dan in 2014, wat aangeeft dat het land een geliefde vakantiebestemming is geworden vooral onder bezoekers uit Canada, Duitsland, Verengde Koninkrijk, de VS en Argentinië. ‘De veranderingen in Cuba hebben hier sterk aan meegedragen en de vraag doen vergroten,’ verzekert Alain Castillo, die zegt zich voor te bereiden op de mogelijke massieve komst van Amerikanen, nu de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen na 54 jaar vijandschap, lijken te verbeteren. Ondanks de nog bestaande beperkingen steeg het aantal Amerikaanse toeristen al met 54% in de periode van januari tot juli, vergeleken met vorig jaar. Volgens onderzoeker José Luis Perelló van de Faculteit van Toerisme bezochten 88.996 Amerikanen het land, in 2014 waren dit er 57.768. De Cubaanse-Amerikanen (164.368) vallen hier niet onder. De toeristenindustrie levert Cuba twee-en-half miljard dollar aan inkomsten op. In 2014 bezochten 3 miljoen toeristen het eiland, vooral uit Canada, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Argentinië. Volgens Perelló kan 2015 worden afgesloten met drie-en-half-miljoen toeristen. De grootste concurrent in de regio is tot nu toe de Dominicaanse Republiek met in het eerste kwartaal van 2015 ruim 1 miljoen toeristen.

Bron
* EFE en 14ymedio
Link
* Website Mi Cayito

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s