New-York: Expositie 65 jaar Cubaanse fotografie

Cubaanse vissers Tony Mendoza. 1996

Cubaanse vissers Tony Mendoza. 1996

In het Southampton Arts Center in New York begint op 15 augustus een expositie met meer dan 100 zwart-wit foto’s over Cuba, die werden gemaakt tussen de jaren vijftig en heden. Een dag eerder zal de Amerikaanse president John Kerry in Havana de Amerikaanse ambassade officieel openen. ¡Cuba, Cuba! biedt fotowerk van 20 Cubaanse fotografen zoals Alberto Korda, Raúl Corrales en Marucha (María Eugenia Haya), plus Amerikaanse collega’s als Hamptonites Burt Glinn en Elliott Erwitt.

Burt Glinn. Fidel Castro spreekt op 5 januari  1959 - op weg naar Havana - de bevolking van Santa Clara toe

Burt Glinn. Fidel Castro spreekt op 5 januari 1959 – onderweg naar Havana – de bevolking van Santa Clara toe

De expositie presenteert een breed scala aan foto’s, variërend van het decadente nachtleven voor 1959, de revolutie die dat jaar plaats vond, de iconische leiders uit die tijd en van het dagelijks leven. Ook de rijkdom van de Cubaanse cultuur wordt zichtbaar, de kracht van het volk en de complexiteit van de politieke geschiedenis van een eiland dat door Columbus werd omschreven als ‘het mooiste land dat menselijke ogen ooit hebben aanschouwd’.

Gory (Rogelio López Marin) uit de serie Es sólo agua en la lágrima de un extraño (Enkel water in de traan van een vreemdeling), 1986

Gory (Rogelio López Marin) Uit de serie Es sólo agua en la lágrima de un extraño / Het is enkel water in de traan van een vreemdeling), 1986

Ook is er eigentijds werk te zien uit de archieven van het International Center of Photography (ICP), het archief van het Center for Cuban Studies, de Lehigh University Art Galleries en de Vicki Gold Levi’s Cuban collecties. Veel foto’s politieke posters en publicaties werden nooit eerder geëxposeerd.

Link
* Nog enkele foto’s uit de expositie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s