De discrete Zwitserse diplomatie tussen de VS en Cuba

Deze week komt met het bezoek van de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry aan Havana een einde aan de 54-jaar lang durende diplomatieke inzet van Zwitserland voor de betrekkingen tussen de VS en Cuba. In 1962 accepteerde dit Europese land de rol van bemiddelaar toen president Dwight Eisenhower in 1961 de banden met Cuba verbrak.

Fidel Castro met de toenmalige ambassadeur van Zwitserland, Emil Stadelhofer

Fidel Castro met de toenmalige ambassadeur van Zwitserland, Emil Stadelhofer

Zwitserland heeft zich in al die jaren niet beperkt tot administratieve werkzaamheden. Dat blijkt nu historici de archieven hebben geraadpleegd en ontdekken dat in tijden van grote spanningen tussen Cuba en de VS, zoals tijdens de rakettencrisis, het land een belangrijke rol speelde. Uit Zwitserse documenten blijkt nu dat de Cubaanse revolutionaire leiders in 1964 het plan hadden het ambassadegebouw te nationaliseren en er het Ministerie voor Visserij te vestigen. De Zwitserse ambassadeur, Emil Stadelhofer, slaagde erin de regering van Fidel Castro te overtuigen dit niet te doen. Stadelhofer kwam ook tussenbeide toen op 2 februari van hetzelfde jaar de Amerikaanse kustwacht beslag legde op vier Cubaanse vissersschepen en de Cubanen reageerden met het stopzetten van de watertoevoer naar de Amerikaanse basis Guantánamo.‘ Stadelhofer trok een rode lijn,’ aldus Martin Dahinden, de huidige Zwitserse ambassadeur in Cuba in een interview met de website Foreign Policy. ‘Als hij niet op de juiste plekt en op het juiste moment aanwezig was geweest, zouden de zaken anders zijn verlopen,’ aldus Dahinden.

Het neerhalen van de Amerikaanse vlag in 1961

Het neerhalen van de Amerikaanse vlag in 1961

Zwitsers personeel
Toen president Eisenhower in 1960 voor de eerste maal Zwitserland verzocht de VS in Cuba te vertegenwoordigen, was dit een volslagen verrassing voor dit Europese land vooral ‘omdat de diplomatieke vertegenwoordiging van het land klein was vergeleken met die van bijvoorbeeld Groot-Brittannië.’ Voor de Amerikanen zou de historische rol van Zwitserland als beschermer van de macht van buitenlandse staten, die teruggaat tot de Frans-Pruisische oorlog, een rol hebben gespeeld bij de keuze voor dit land. Zwitserland stemde in en stuurde 9 medewerkers naar Havana om de 60 medewerkers van de Amerikaanse ambassade te vervangen. Stadelhofer speelde daarbij een belangrijke rol en hield nauw contact met Fidel Castro, tot wie hij elk gewenst moment toegang had. Stadelhofer overtuigde Cuba er ook van de Amerikanen na de rakettencrisis van 1962 weer toestemming te geven over Cubaans grondgebied te vliegen. Ook belastte hij zich met de emigratie van Cubaanse ingezetenen die in 1965 met duizenden tegelijk ongeorganiseerd aan boord van schepen naar de VS wilden gaan. Fidel Castro had toestemming gegeven tot deze gevaarlijke overtoch aan ‘ieder die dat wilde’.

De huidige Zwitserse ambassadeur vervangt het naambordje van de voormalige vertegenwoordiger van de Amerikaanse belangen in Cuba. Vice-president John Kerry, heeft een hoge Oostenrijkse vertegenwoordiger Didier Burkhalter uitgenodigd aanstaande vrijdag de officiële opening van de Amerikaanse ambassade bij te wonen.

De huidige Zwitserse ambassadeur vervangt het naambordje van de voormalige vertegenwoordiger van de Amerikaanse belangen in Cuba. Vice-president John Kerry, heeft een hoge Zwitserse vertegenwoordiger Didier Burkhalter uitgenodigd aanstaande vrijdag de officiële opening van de Amerikaanse ambassade bij te wonen.

In 1977 openden Washington en Havana de zogeheten Sección de Intereses of Belangensecties, zowel in de VS als in Cuba. Een deel van het Amerikaans diplomatiek personeel kwam weer terug naar het eiland, maar de Zwitserse vlag bleef tot 20 juli jongstleden aan de gevel hangen.

Bron
* 14ymedio

Advertenties

One thought on “De discrete Zwitserse diplomatie tussen de VS en Cuba

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s