Internetlegende over Fidel, Obama en de paus

Een veronderstelde uitspraak van Fidel Castro uit 1973 over de paus en een zwarte Amerikaanse president zou een grote voorspellende waarde hebben gehad. Met de invallende dooi in de relatie tussen Cuba en de VS duikt de zinsnede vooral op allerlei sociale media weer regelmatig op.

De Cubaanse ex-president Fidel Castro wordt morgen 89 jaar. De foto dateert ui 1973 als hij geinterviewd werd door het Amerikaanse tleevisie-staiotn ABC

De Cubaanse ex-president Fidel Castro wordt morgen 89 jaar. De foto dateert uit 1973 tijdens een interview met het Amerikaanse televisie-station ABC.

‘De VS zullen met ons praten als er een zwarte president en een Latijns-Amerikaanse paus zal zijn’. /’Estados Unidos vendrá a dialogar con nosotros cuando tenga un Presidente negro y haya en el mundo un Papa latinoamericano,’ aldus Fidel Castro in 1973 tegenover de buitenlandse pers. Enig bewijs ontbreekt echter voor deze uitspraak ook in de nauwkeurig bijgehouden database van de Cubaanse overheid waar de teksten van Fidel Castro liggen opgeslagen. Vooral de maoïstische website Maoistrebelnews en de forumpagina Cubasindical van de Cubaanse staatvakbeweging CTC hielden de laatste maanden de legende in stand. Het Franse weekblad Paris Match omschrijft de voorspelling als een hypothetisch gesprek tussen de voormalige Cubaanse president en Che Guevara. Misschien dateert de uitspraak uit 1977 toen Fidel Castro een vraag beantwoordde van een journalist van een Amerikaans televisiestation. Maar verwijzingen naar ‘een zwarte president’ of een ‘Latijns-Amerikaanse paus’ ontbraken daar. De toenmalige president sprak wel over de normalisering van de diplomatieke relaties en zei die te verwachten bij een tweede ambtstermijn van president Carter van 1980 en 1984. Maar Carter werd niet herkozen. De Amerikaanse website Counterpunch analyseerde in detail hoe de ‘voorspelling’ van Fidel Castro in de wereld kwam.

Linken
* Maoist Rebel News, 18 juni 2015
* Counterpunch, An Internet Legend: the Pope, Fidel and the Black President
door Nelson Valdes 3 augustus 2015

* Cubasindical CTC

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s