Cubanen blijven buitenlandse reizen maken; legaal en illegaal

In 2014 steeg het aantal Cubanen dat een reis maakte naar het buitenland met 23,7% vergeleken met het jaar daarvoor. In 2013 maakte de regering van Raúl Castro een einde aan een groot aantal reisbeperkingen voor Cubaanse burgers. Het aantal Cubanen dat op illegale wijze het land wil verlaten, wordt echter niet minder.
Nederlandse toeristen lijken de ‘verwestering’ van Cuba voor te willen zijn en boeken nu, aldus de website NU.nl om die reden een reis naar Cuba.

Vliegveld José Martí

Vliegveld José Martí in Havana

In 2014 reisden 355.000 Cubanen naar het buitenland, ‘een stijging met 23,7% vergeleken met 2013 (287.000) en met 67% vergeleken met 2012’, concludeert de officiële krant Juventud Rebelde, die cijfers publiceert van het Cubaanse Bureau voor de Statistiek (ONE). De migratiehervorming door Raúl Castro in januari 2013 maakte een einde aan de 50-jaar lang bestaande verplichting om een vertrekvergunning aan te vragen en een uitnodigingsbrief te overleggen van de persoon door wie de Cubaan(se) werd uitgenodigd. Naar welke landen reizen werden gemaakt is niet bekend. Cubanen kunnen met uitzondering van 15 landen zoals Rusland, Mongolië en enkele eilanden in de Cariben, niet zonder visum van een ontvangend land reizen.

De Mexicaanse kustwacht onderschept vluchtende Cubanen

De Mexicaanse kustwacht onderschept vluchtende Cubanen

Illegaal vertrekken blijft
Ondanks de versoepeling komt er geen einde aan de risicovolle reizen van Cubanen die illegaal het land verlaten, vaak met medewerking van mensensmokkelaars. Sinds oktober vorig jaar deden 3.144 Cubanen een poging over zee de VS te bereiken, aldus de Amerikaanse kustwacht. Cubanen, die er in slaagden de Amerikaanse bodem daadwerkelijk aan te raken, komen binnen een jaar in aanmerking voor een werk- en een verblijfsvergunning. De Amerikaanse kustwacht telde daarnaast tussen 1 oktober 2014 en 31 mei 2015 23.978 Cubanen die via de Mexicaanse grens, havens en het vliegveld van Miami de VS bereikten. Een jaar eerder waren dat er in dezelfde periode 22.162.

Meer toeristen vóór verwestering?
Er worden flink meer reizen naar Cuba geboekt bij reisorganisatie TUI. Dat lijkt het gevolg van de recente ontdooiing van de betrekkingen tussen het eiland en de Verenigde Staten. Een woordvoerder van het reisbureau laat dit weten aan NU.nl. ‘Mensen willen graag naar Cuba nu het land nog authentiek is. Het idee is dat het de komende tijd zal verwesteren.’ Het communistische eiland stelt zich voorzichtig steeds meer open, en de VS zijn bereid in dialoog te gaan over het zware handelsembargo tegen Cuba dat sinds 1962 van kracht is.

McDonald's_BigMac_ja-2McDonald’s
Pelikaan Reizen verwacht dat het aantal boekingen naar Cuba de komende jaren gaat stijgen. ‘Het nieuws van de ambassades is nog niet bij een breed publiek bekend, maar we verwachten een toename’, zegt een woordvoerder. Toeristen hoeven niet bang te zijn dat Cuba van de ene op de andere dag een ander land is. ‘Zo snel gaat dat niet. Maar het wordt zeker drukker, en misschien minder relaxed. En over een paar jaar kun je de eerste McDonald’s zien staan’, volgens Pelikaan Reizen. De woordvoerder gaat zelf in januari naar Cuba. ‘Ik ben toch wel blij dat ik er nog op korte termijn heenga.’

Bron
* 14ymedio, Nu.nl

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s