Levendige handel rond Wifi-punten in Cuba

Rond de 33 Wifi-punten die Cuba sinds enige tijd kent, ontstaat een bloeiende parallelle en verrassende handel. Ook is de IMO-app te koop die je helpt skypen of je vrienden via Facebook in het buitenland te bereiken. Volgens de informaticaliefhebber Reinier Agüero in Camagüey ‘moet je soms drie uur in de rij staan om aan een kaart te komen voor een internetverbinding’. De verkooppunten van het telecomstaatsbedrijf ETECSA hebben het monopolie, maar dikwijls zijn de kaarten na lang wachten, uitverkocht. Veel mensen gaan liever naar het park ‘waar ze iemand tegen het lijf lopen die kaarten doorverkoopt en er 2 en half tot 3 CUC voor vraagt,’ aldus Agüero.

Wifi aan de Rampa in Havana

Wifi aan de Rampa in Havana

Behalve het doorverkopen van kaarten zijn er ook handelaren die internetverbindingen verhuren of bij wie men een connectie kan huren, samen met anderen tegen een lagere prijs. Iemand koop dan een internetcontact voor 1 uur en verhuurt die voor een lagere prijs aan drie of vier gebruikers op hetzelfde moment. Ook zijn er volop mensen die tegen betaling een IMO-app plaatsen, waarmee voor de eerste maal buiten de gecontroleerde kanalen om Cubanen op grote schaal de mogelijkheid hebben om gratis videogesprekken te voeren en bijvoorbeeld te skypen met bekenden in het buitenland en een Facebook-account openen.

Explosieve groei
Volgens de informaticadocent José Antonio Díaz in Sancti Spíritus ontstaan bij Wifi-punten oploopjes van jongeren, maar ook allerlei soorten handel; oordoppen en  microfoontjes worden verkocht en er zijn zelfs mensen in de omgeving die hun toilet tegen betaling van 1 nationale peso laten gebruiken. Díaz: ‘Draadloze economische activiteiten groeien explosief. Mensen zitten twee, drie, vijf uur op het net tot ver na middernacht en bestellen eten, bier en andere zaken. Zaken die eerst vroeg sloten, hebben nu hun openingsuren uitgebreid’. Veel Cubanen zijn bezorgd dat ETECSA de mogelijkheden van IMO gaat inperken, maar tot nu toe zijn dat slechts geruchten.’

Linken
* Op de website van Radio TV Marti staat een video (2 minuten) van de (illegale) verkoop van internetkaarten en andere activiteiten rond WIFI-punten, 19 augustus 2015, 2 minuten.
* Cuba is using WiFi for short run mobile/portable connectivity door Larry Press op de website La red Cubana/Internet in Cuba, 11 augustus 2015

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s