Cubaanse uitgeweken artsen slachtoffer van dialoog VS en Cuba

De arts Dened Vega verliet Cuba in februari jl. voor een medische missie in Venezuela in het kader van het project Misión Barrio Adentro. Ze liet haar vader, moeder, zus en echtgenoot, die economie studeerde en werkt als slager, achter. Voor de Cubaanse regering is zij een van de velen die sinds 2004 zijn uitgeleend aan Venezuela toen Hugo Chávez dit programma met de medewerking van Fidel Castro lanceerde. Maar Dened had een ander plan; zij wilde in Miami wonen waar een nicht van haar vader woont. De website 14ymedio publiceerde afgelopen week een interview met deze Cubaanse arts.

Cubaanse artsen die niet terug willen naar Cuba voerden zaterdag jl. actie in Bogota voor hun visa naar de VS. In het midden Dened Vega. Na het weekend werd bekend dat de VS een 20-tal artsen een visum verleende. Of Neded Vega daar bij is, is onbekend.

Cubaanse artsen die niet terug willen naar Cuba voerden zaterdag jl. actie in Bogota voor hun visa naar de VS. In het midden Dened Vega. Na het weekend werd bekend dat de VS een 20-tal artsen een visum verleende. Of Neded Vega daarbij is, is nog onbekend.

Zeven maanden later zit ze in Colombia en wacht op een visum voor de VS. Ze deed dit verzoek in het kader van het project Cuban Medical Professional Parole (CMPP), destijds in 2006 opgericht en bedoeld om medewerkers in de gezondheidszorg die deelnemen aan internationale missies van de Cubaanse regering, asiel te verlenen als zij daar om vragen. ‘Ik voelde dat de jaren verstreken en ondanks mijn postuniversitaire studie en mijn wens om hoger op te komen, bleef ik een middelmatige maagspecialist in een polikliniek in Alamar’, vertelt Dened aan de redactie van 14ymedio in een interview afgenomen via internet. Ik moet genoegen nemen met een minimumsalaris en de lunch die de patiënt me cadeau doet. Ik voelde dat ik zo mijn gezin niet kon helpen vooruit te komen’.

Alles doen
Eenmaal in Caracas, deserteerde zij: ‘Ik had aan vijf dagen genoeg om de politieke instabiliteit vaan Venezuela door te hebben, de schaarste en de gevaren in dit land. Het enige onderscheid met Cuba is het ontbreken van de rantsoeneringskaart. Ik kreeg geen ontbijt en als ik informeerde waarom niet, zei men mij dat niemand me had verplicht op internationale missie te gaan en dat ik sterk moest zijn en me moest aanpassen. Elke twijfel werd direct de kop ingedrukt. Men wilde mij les laten geven aan Cubaanse en Venezolaanse tandartsen enkel omdat ik een eerste graad had, maar ik was geen docent. Ze bedreigden mij met kwalijke gevolgen als ik zou weigeren want hier moet je alles doen; een verpleegster trekt hier even gemakkelijk een tand als een tandarts bij een bevalling assisteert. En daar lachten ze over.’

Vriendjespolitiek
Dened vertelt verder over haar korte ervaringen tijdens de missie in Venezuela: ‘Al gauw werd mij duidelijk dat velen van hen hier waren terechtgekomen door vriendjespolitiek en sommigen geen enkele functie uitoefenden dan spioneren en om je heen hangen. Er was een soort secretaresse die de etage schoonmaakte, koffie zette voor de bazen en mij controleerde bij elke stap die ik zette. Zij werd tot het uiterste uitgebuit en deed alles wat men haar opdroeg. Tot mijn verbazing vertelde ze mij op de plek waar ze moest werken dat de tandheelkundekliniek was opgeheven omdat de regering nagelaten had de huur te betalen aan de eigenaren. Tot nu toe was er nog geen nieuwe werkplek voor haar. Het enige wat ze nu doet is promotieactiviteiten in de buurten.’

Hugo Chávez voor een post van Plan Barrio Adentro

Hugo Chávez voor een post van Plan Barrio Adentro

Paspoort in beslagnemen
Een van die dagen probeerde men mijn paspoort in beslag te nemen. Men legde haar uit dat ze niet alleen mocht weggaan want de nieuwelingen waren ‘allemaal mogelijke deserteurs.’ Dat klopte ook in haar geval. Dened vertelt hoe ze op 16 februari op haar eentje de staat Portuguesa verliet zonder precies te weten waarnaar toe en wie haar zou opvangen. Zij had slechts haar documenten bij zich, een mobiele telefoon en 2 duizend dollar die ze had verdiend toen ze in Cuba haar wasmachine, kleding, enkele gouden sieraden, twee slips, een blouse, een broek en een fotocamera had verkocht. ‘Ik was in de woning van de coördinator van het project CDI ( Centro de Diagnóstico Integral), een van de peilers van het eerder genoemde project Misión Barrio Adentro, opgericht door de overleden president van Venezuela, Hugo Chávez in samenwerking met Fidel Castro. Ik ging naar buiten, hield een motor aan en nam een taxi naar Barinas. Vandaar ging ik met de bus naar Mérida, waar ik contact legde met de ‘vriendin van een vriendin van mijn moeder’ maar die ‘heeft me met niks geholpen’. Ze verbleef in een hotel waar ze 900 Bolivar per nacht betaalde tot ze iemand vond die haar naar de Colombiaanse stad Cúcuta zou brengen.

Foto: De vrouw rechts is arts en 27 weken in verwachting maar zij wil niet dat haar kind in Colombia wordt geboren zoals het een collega enkele weken geleden overkwam. Maandag hoorde zij dat er een visum voor de VS klaar lag. (Foto: Dened Vega)

De vrouw rechts is arts en 27 weken in verwachting maar zij wil niet dat haar kind in Colombia wordt geboren zoals het een collega enkele weken geleden overkwam. Maandag hoorde zij dat er een visum voor de VS voor haar klaar lag. (Foto: Dened Vega)

720 Cubaanse artsen in Colombia
Ze passeerde zonder problemen de grens maar er waren obstakels op weg naar Bogotá. ‘Enkele politieagenten dreigden met deportatie en ze vroegen me 600 dollar. Ik gaf 500 dollar. Veertien uur had ik niet gegeten, enkel wat water gedronken uit flesjes,’ zegt ze. ‘Angst voor wat me was overkomen bij de politie, weerhield me ervan om tijdens stops uit te stappen. Ik sloot me op in het toilet en wachtte tot de bus weer verder reed.’ Gelukkig zat er nog een Cubaanse in de bus en die bood haar onderdak. ‘Ik kwam vijf dagen na vertrek uit Venezuela aan en diende direct mijn asielverzoek in bij de Amerikaanse ambassade in Bogota. Volgens officiële cijfers van de Immigratiedienst in Colombia kwamen er dit jaar 720 Cubanen illegaal het land binnen na desertie in Venezuela. Van hen wachten er 117 op een Amerikaans visum en 603 hebben dit al gekregen. De cijfers die de Cubaanse artsen zelf hanteren, liggen veel hoger. Zij spreken over 1.600 Cubanen die het land binnenkwamen waarvan er 600 een visum voor de VS kregen. Dened hoopte binnen drie maanden een reactie van de VS te ontvangen, zoals het CMPP-programma voorschrijft. Toen die termijn verliep, schreef zij aan de Amerikaanse emigratiedienst en die antwoordde dat de verzoeken in behandeling waren genomen maar dat ‘er vertragingen waren opgetreden’. Dened is ervan overtuigd dat die vertragingen te maken hebben met het herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen Cuba en de VS. Zij is niet de enige die deze mening verkondigt. Directeur Julio César Alfonso van de niet-gouvernementele organisatie Solidaridad Sin Fronteras, zei enkele dagen geleden in een gesprek met Martí Noticias: ‘Het is de eerste keer dat er zich zoiets voordoet, men zo’n groot aantal beroepsbeoefenaars opgehouden op één plaats en juist toevallig tijdens de gesprekken over toenadering tussen de VS en Cuba.’ Maar Dened heeft ook geluk: in Bogotá werd ze opgevangen door vrienden van haar vader, Colombiaanse journalisten en een tante uit Miami stuurde haar geld. Andere collega’s – landgenoten hebben dit geluk niet en zij moeten – illegaal – werk zoeken om een huur van 100 dollar per maand te kunnen betalen. Ze noemt het geval van een vrouw die in Colombia moest bevallen en die 1.000 dollar bijeen moest zien te krijgen voor de bevalling, of die andere arts die last had van een blinde darmontsteking en twee dagen met hevige pijnen in bed lag voor haar omgeving het geld voor de operatie bij elkaar had gekregen. ‘Wat me het meest verontrust over deze situatie,’ aldus Dened, is ‘het gebrek aan aan informatie en te beseffen dat de Cubaanse regering daar een grote rol bij speelt. Men wil doelbewust dat dit programma niet slaagt’.

Actie
Zaterdag jl. voerden Cubaanse doktoren en verpleegsters actie bij het Monumento de las Banderas in Bogota. Zij drongen aan op een snelle oplossing van hun verzoeken bij de Amerikaanse regering. Een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, John Kirby, verzekerde donderdag tijdens een persconferentie dat de vertraging van de visumtoewijzing in het kader van het project Cuban Medical Professional Parole, ‘geen enkele relatie, geen enkele verband’ heeft met de nieuwe politiek tegenover Cuba en dat de uitgave van visa de verantwoordelijkheid is van de Amerikaanse emigratiedienst en niet van zijn departement.

Succes
Twee dagen na de actie in Bogota kregen 20 Cubanen te horen dat hun visumaanvraag was gehonoreerd waaronder die van Ailen García, de 25-jarige arts die 27 weken in verwachting is. (zie foto hierboven) Of Dened Vega ook tot de gelukkigen behoort is nog onduidelijk.

Vier Cubanen wachten af in Bogota, zie artikel BBC Mundo

Vier Cubanen wachten af in Bogota, zie artikel BBC Mundo

Link
* Beelden (4 minuten) van de actie die Cubaanse doktoren in Bogota organiseerden.
* BBC Mundo publiceerde op haar website een uitgebreid artikel over de situatie van Cubaanse artsen in Colombia en voerde gesprekken met vier betrokken medici. Hier volgt een fragment uit de tekst van BBC-Mundo:

De vier medici zijn het er op basis van hun ervaringen in Venezuela over eens dat dit land ‘erger is dan Cuba’. Ze wijzen vooral op de onveiligheid, maar ook op de schaarste. Ook het werk was zwaar. Ze werkten van maandag tot zaterdag en vaak ook op zondagen. ‘En in de verkiezingstijd moesten ze huis-aan-huis mensen bezoeken,’ vertelt Carlos. Yusel zegt dat hij op basis van zijn specialisme 14 patiënten per dag behandelt, in Venezuela was dit het dubbele. Voor de jongeren zonder kinderen, of zoals Carlos vertelt mensen die ‘hond noch kat’ bezitten is een internationale medische missie aantrekkelijk. In Cuba verdienen ze tussen de 30 en 75 dollar per maand. Wie op missie gaat in Venezuela krijgt 3000 Bolivar of 476 dollar. En daar bovenop nog eens 200 dollar. Dit bedrag wordt op een bank in Cuba vastgezet en is enkel bij terugkeer naar Cuba beschikbaar.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s