Tekort aan schooluniformen vanwege diefstal

In het Cubaanse televisieprogramma Mesa Redonda werd enkele maanden geleden gesproken over de tekorten aan schooluniformen een jaar eerder. Yinet, moeder van een schoolgaande jongen, luisterde aandachtig toen werd opgemerkt dat dit bij de aanvang van het nieuwe schooljaar niet zou gebeuren want de productie van het schooluniform was gegarandeerd, niemand zou zonder zitten en er zouden ook geen lange wachtrijen meer zijn of speculatie met de schoolkleding. Yinet: ‘Ze hadden een beetje gelijk want de situatie is veranderd; dit jaar zijn er nog minder schooluniformen dan vorig jaar.’ Heeft het te maken met de roof van 11.000 uniformen door onbekenden uit de opslagplaatsen en die vervolgens op de zwarte markt terechtkwamen?

schooluniform2Dit jaar begon de verkoop in de hoofdstad op 25 mei. Volgens de televisie ‘realiseerde de industrie zijn doelstellingen en leverde 699.000 kledingstukken’ voor de studenten in Havana. Maar vanaf begin juli raakten er uniformen zoek. ‘Ik heb een week lang gezocht naar een rok voor mijn dochter, maar alle rokken die voorradig waren, waren veel te groot,’ aldus Caridad, moeder van een dochter die dit jaar naar groep één ging. ‘Men vertelde mij dat de enige plek in Havana waar nog een rok te koop was, Calle Dolores in de wijk Lawton was. Dus ging ik daar naar toe,’ zegt ze beslist, maar ook wat vermoeid.

Alle maten
Een van de oorzaken voor het povere aanbod was de diefstal van 11.000 kledingstukken voor het primair, voortgezet en beroepsonderwijs uit de opslagplaatsen van de groothandel, aldus een bericht woensdagavond laat op de nationale televisie. De overheid heeft geen mededelingen gedaan over de aanhouding van de mogelijke dieven, maar op de zwarte markt is plotseling sprake van een grote sortering schooluniformen. ‘Ik heb alle maten,’ zegt een illegale verkoper dinsdag in de omgeving van La Cuevita, een bekende plek als je wat zwart wilt kopen. Je gaat er gewoon naar toe en loopt met iemand naar zijn woning. Er zijn blouses, rokken voor kinderen in het eerste schooljaar, het complete uniform voor jongeren en voor studenten in het voortgezet onderwijs. Men betaalt er 100 Cubaanse peso’s voor één paar, meer dan tien keer de prijs in de staatswinkels.

school-leerlingen-uniformDoodschieten
Manuel, een gepensioneerde medewerker van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, is woedend over de situatie. ‘Ze zouden die lui die schooluniformen doorverkopen moeten doodschieten want het gaat om een gevoelige zaak namelijk onze kinderen.’ Ze zegt het op luide toon tegen haar dochter en twee kleinkinderen, die in een rij staan voor een winkel in Calle 20 in de gemeente Cerro. Maar de jonge vrouw die haar begeleidt deelt haar mening niet. ‘Helemaal niet, ze zouden een onderscheiding moeten krijgen, want ze presteren beter dan de de staat,’ zegt de dochter.

Met lege handen
Het tekort heeft het provinciale staatsbedrijf gedwongen maatregelen te treffen waardoor in de hoofdstad een gevarieerder aanbod mogelijk is. ‘Desvestir un santo para vestir otro’ (Een heilige uitkleden om een ander aan te kleden), zegt een oma tegen haar kleinkind als de mededeling wordt gedaan dat men moet wachten tot het aanbod uit andere provincies van het land binnen is gekomen. ‘U bent hier ook elke dag en blijft maar vragen’, zegt een verkoopster tegen een vrouw die de juiste maat broek voor haar zoon zoekt. De vrouw zegt: ‘deze vrouw denkt zeker dat ik niks beter in mijn leven heb te doen dan naar een uniform te zoeken,’ als zij samen met de andere klanten met lege handen de winkel moeten verlaten. Zowel de provinciale leiding van het onderwijs als die van de provinciale handelsondernemingen hebben opgeroepen tot kalmte en beloofd dat de volgende week de staatswinkels weer voorzien zullen zijn van kleding, vooral met de kleine maten. Dan hebben degenen die nog geen exemplaar op de zwarte markt hebben gekocht, of een grote maat bij een naaister hebben laten verstellen, nog een kans.

Bronnen
* Diario de Cuba (Rosa López) en 14ymedio
Link
* La cuevita, de bekende en beruchte ‘markt’ in de wijk San Miguel de Padron, 1 minuut 42

Een gedachte over “Tekort aan schooluniformen vanwege diefstal

  1. Als er 11.000 stuks worden gestolen en op de zwarte markt komen, dan zijn er nog steeds 699.000 stuks beschikbaar. Echter op een andere verkoopplaats.

    Tevens wil ik graag opmerken dat 100 pesos voor een uniform echt goedkoop is!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s