Tragisch einde van veelbelovende verteller Nelson Rodríguez

In 1964 sprak Che Guevara in de grote zaal van de Verenigde Naties trots en uitdagend over de fusillades die in Cuba plaatsvonden. ‘Wij hebben gefusilleerd, wij fusilleren en wij gaan door met fusilleren’. Guevara hield zich aan zijn belofte en de fusillades in Cuba gingen door. In 1971 werd de jonge schrijver Nelson Rodríguez Leyva (geboren in 1943 in Las Villas) in Fort Cabaña in Havana geblinddoekt en na een regen van kogels gedood, op dezelfde plek waar in de 19e eeuw de dichter en vrijheidsstrijder Juan Clemente Zenea door de Spaanse bezetter om het leven werd gebracht. De kritische internetkrant 14ymedio stelt nu het enige boek dat Nelson Rodríguez ooit schreef, gratis ter beschikking.

Hombre solo / Man alleen, schilderij van Juan Abreu, 1959

Hombre solo / Man alleen, schilderij van Juan Abreu, 1959

Na de revolutie van 1959 was Nelson als vrijwillig leraar op het platteland gaan werken. In 1961 deed hij mee aan de alfabetiseringscampagne. In 1964, hetzelfde jaar waarin Che Guevara tegenover zijn gehoor in de VN opschepte over de fusillades in Cuba, verscheen bij uitgeverij Ediciones R Nelson’s boek El Regalo/Het geschenk, dat aanbevolen werd door de bekende schrijver Virgilio Piñera, directeur van deze uitgeverij. Een jaar na het verschijnen van zijn boek werd Nelson naar een strafkamp van de UMAP (Unidades Militares de Ayuda a la Producción) gestuurd vanwege zijn homoseksualiteit. Drie jaar zou hij in dat strafkamp dwangarbeid verrichten. Hij raakte na zijn vrijlating bevriend met de schrijver Reinaldo Arenas en de acteur Ernesto Candeli. Men zag hen vaak in het park van het kerkhof Funeraria Rivero in de wijk Vedado waar ze spraken over politiek. Nelson Rodríguez Leyva was 27 jaar toen hij na een dubieus proces, zonder dat een advocaat werd toegelaten door het Castro-bewind, ter dood werd veroordeeld. Hij had geprobeerd met een vliegtuigje, bestemd voor de bestrijding van ongedierte, het land te ontvluchten.

nelson-rodrigez-leyva-nelson.el-regaloExemplaren boek verdwenen
De dissidente journaliste Tania Díaz Castro deed in 2007 pogingen om meer te weten te komen over zijn leven. Tot haar vreugde kreeg ze een exemplaar in handen van El Regalo, haar toegezonden door een Cubaan in ballingschap. De duizenden exemplaren die in Cuba waren gedrukt waren in 1964 allemaal verdwenen. Zij ontdekte dat zijn broer als politiek adviseur in Caracas werkte. Hij, noch zijn neef Manuel wisten iets over hun oom Nelson want de familie sprak daar nooit over. Díaz Castro slaagde er niet in contact te leggen met Jesús Cristo Castro, een docent voortgezet onderwijs, die samen met Nelson wilde vluchten maar op het laatste moment spijt kreeg. Christo Castro werd desondanks tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld, zat er 15 uit en verdween toen in ballingschap. Tania Díaz Castro is er van overtuigd dat het regime veel meer informatie bezit over Nelson en zijn achtergronden zoals het feit dat hij stierf samen met zijn vriend Ángel López Rabí, die nauwelijks 16 jaar oud ook werd doodgeschoten. Tania Díaz Castro omschrijft hem als ‘een jongeman met een huid zwart als steenkool en een hart van goud.’ Ook zou het regime nog in bezit zijn van een manuscript dat Nelson tijdens zijn gevangenschap in een UMAP-strafkamp nog had geschreven en dat door de autoriteiten was geconfisqueerd

Link
* Nelson Rodríguez Leyva El Regalo PDF Uitgeverij Ediciónes R, 1964. Het boek bestaat uit 24 korte verhalen en deze nieuwe editie bevat ook een korte introductie van Felipe Lázaro, een proloog van de Cubaanse schrijver Rafael E. Saumell (Sam Houston State University) en een epiloog met drie teksten van Reinaldo Arenas, vriend en collega van Nelson in zijn jaren in Havana die in 1990 in de VS overleed.

 Geraadpleegde bronnen
* Tekst Cubanet van Tania Díaz Castro Het tragisch einde van Nelson,16 mei 2012
Website Diario de Cuba, 26 mei 2013: Nelson Rodríguez Leyva, un narrador olvidado / De vergeten verteller door Felipe Lázaro
* De website CubaMaterial met vijf fragmenten uit El Regalo.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s