Bijna 800 aanhoudingen in maand augustus

Ondanks de toenadering tussen de VS en Cuba blijft de situatie van de mensenrechten in Cuba onverminderd slecht. De Cubaanse Comisión Cubana de Derechos Humanos y Reconciliación Nacional (CCDHRN) meldt dat in de maand augustus 768 politieke tegenstanders van het regime kortstondig werden aangehouden.

unpacu-Fernando Vazquez Guerra werd op 26 augustus jongstleden op straat angehouden

Fernando Vazquez Guerra werd op 26 augustus jongstleden op straat aangehouden en kreeg een slag op zijn hoofd met het pistool van een agent.

De Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening (CCDHRN) constateert dat met dit aantal het grootste aantal aanhoudingen in dit jaar werd bereikt. Tijdens deze aanhoudingen was in 21 gevallen sprake van fysiek geweld. In acht gevallen was er sprake van een zogeheten acto de repudio* waarvan opposanten en hun gezin slachtoffer werden. Er werd minstens één geval van vandalisme gemeld ‘uitgevoerd door de Cubaanse geheime politie en parapolitieagenten’. De CCDHRN, geleid door Elizardo Sanchez, constateert ‘een verslechtering van de situatie van burger en politieke rechten in Cuba’ en kritiseert de regering van Raúl Castro omdat deze ‘geen enkele betekenisvolle stap’ zette om de uitoefening van zulke basisrechten te ‘decriminaliseren.’

Groei geweld door politie
De commissie benadrukt de ‘algemeen bekende‘ groei van het geweld door de politiek tegen dissidenten, die onderworpen worden aan ‘allerlei soorten fysieke mishandeling, hoon en dreigementen.’ Zo wordt in het maandrapport de zaak genoemd van de ‘brute fysieke aanval’ op 26 augustus jongstleden op de activist Fernando Vazquez Guerra, een vertegenwoordiger van de Patriottische Unie van Cuba UNPACU uit de oostelijke-provincie Camagüey. Volgens het verslag ‘gaf een lid van de nationale politie genaamd Molina, Vazquez Guerra een klap met zijn pistool ’nadat hij deze op hem gericht had en drie maal de trekker overhaalde, maar het pistool bleek geen kogels te bezitten. Vasquez werd op de grond geslagen en midden op straat geschopt.’ (…) ‘De hoofdoorzaak van de aanvallen en de arrestaties ligt in de repressieve geest van de regering,’ aldus Elizardo Sánchez die de acties tegen grotendeels ‘vreedzame’ activisten, ‘niet noodzakelijk’ noemt. De Cubaanse overheid noemt dissidenten ‘contrarevolutionairen’ en ‘huurlingen’.

Bron
* Persbureau EFE,   2 september 2015
Link
* CCDHRN_AUG.2015, rapport over augustus 2015

Noot
* Actos de Repudio zijn door de Cubaanse autoriteiten georganiseerde gewelddadige acties tegen leden van de oppositie of hun familieleden, vaak in de directe omgeving van hun huis. De knokpartijen worden door de overheid/partijorganisaties georganiseerd, maar gepresenteerd als uitingen van ‘spontane woede-uitbarstingen’ van het volk. Een voormalige voorzitter van de officiële Cubaanse schrijversbond noemde deze actos de repudio ooit ‘verbale lynchpartijen.’ 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s