Castro’s openden de weg voor drie pausen (deel 1)

Gedoopt als rooms-katholieken en opgeleid door jezuïeten, keerden Fidel en Raúl Castro zich na de machtsovername in 1959 tegen de katholieke kerk, werd Cuba een atheïstische staat, dwongen ze priesters in ballingschap en sloten ze katholieke scholen. Op leeftijd gekomen zijn zij inmiddels de dankbare en ervaren gastheren geworden van maar liefst drie pausen. Als paus Franciscus op 19 september in Cuba aankomt, zal hij de derde zijn die een bezoek brengt aan dit communistisch geleid eiland.

Hoewel een ontmoeting tussen paus Franciscus en Fidel Castro niet op de agenda staat van het pausbezoek, wordt een ontmoeting tussen beide leiders zeer waarschijnlijk geacht. Kringen in het Vaticaan hebben dit gisteren bevestigd. Het eerste contact tussen Fidel Castro en een paus dateert van 19 november 1996 toen deze in het Vaticaan werd ontvangen door Johannes Paulus II. Daar werd ook groen licht gegeven voor het latere bezoek in 1998 van Karol Wojtyla aan Cuba. In maart 2012 volgde het bezoek van paus Benedictus XVI aan Cuba en aan het slot daarvan op 28 maart vond een ontmoeting plaats in de nuntiatuur van het Vaticaan in Havana.

Hoewel een ontmoeting tussen paus Franciscus en Fidel Castro niet op de agenda staat van het pausbezoek, wordt een ontmoeting tussen beide leiders zeer waarschijnlijk geacht. Kringen in het Vaticaan hebben dit gisteren bevestigd. Het eerste contact tussen Fidel Castro en een paus dateert van 19 november 1996 toen deze in het Vaticaan werd ontvangen door Johannes Paulus II. Daar werd ook groen licht gegeven voor het latere bezoek in 1998 van Karol Wojtyla aan Cuba. In maart 2012 volgde het bezoek van paus Benedictus XVI aan Cuba en aan het slot daarvan op 28 maart 2012 vond een ontmoeting plaats in de nuntiatuur van het Vaticaan in Havana.

Zijn driedaags verblijf is een hoogtepunt in de nieuwe relatie tussen de kerk en staat in Cuba en een bewijs van de versoepelde houding van de Castro’s tegenover de godsdienst waarmee ze opgroeiden en die zij vervolgens bevochten. In ruil daarvoor zocht de kerk minder de confrontatie en speelde de katholieke kerk een niet te onderschatten rol bij de toenadering tussen Cuba en de Verenigde Staten die vorig jaar december werd aangekondigd door de presidenten van beide landen. De katholieke kerk wil nog steeds de teruggave van het kerkelijk eigendom dat na de revolutie werd geconfisqueerd, maar de strategie is sterker gericht op het voeren van de dialoog met het regime in plaats van het riskeren van een conflict.

Ontspanning
Fidel Castro, 89 jaar oud en gepensioneerd, heeft herhaaldelijk de christelijke normen en waarden geprezen en is goed bevriend met de marxistische Braziliaanse priester en intellectueel Frei Betto. Raúl Castro, 84 en zijn broer’s opvolger, ging zelfs verder. Hij begon de gesprekken met katholieke kerkleiders in Cuba en deed concessies in de vorm van de vrijlating van tientallen politieke gevangenen en het toestaan van religieuze processies.

Op 30 april 1960 woonde Fidel Castro in de kathedraal van havana de huwelijskplechtigheid van zijn 24-jarige zue Emaa bij. Zijn broer Ramon knielt. Fidel was 20 minuten te laat op de plechtigheid verschenen en kon daarom niet, zoals gepland, 'de bruid weggeven.'

Op 30 april 1960 woonde Fidel Castro in de kathedraal van Havana de huwelijksplechtigheid van zijn 24-jarige zus Emma bij. Zijn broer Ramon knielt. Fidel was 20 minuten te laat op de plechtigheid verschenen en kon daarom niet, zoals gepland, ‘de bruid weggeven.’

Bekering
De katholieke kerk heeft de inspanningen van Raúl Castro gesteund om de in Sovjetstijl geleide economie te hervormen en paus Franciscus trad persoonlijk als bemiddelaar op tussen Cuba en de Verenigde Staten waardoor een einde kwam aan de vijandigheid uit de Koude Oorlog. Raúl Castro was eerder dit jaar in Rome en zei dat hij onder de indruk was van zijn ‘wijsheid en bescheidenheid.’ (…) ‘Als de paus blijft zeggen wat hij nu zegt, zal ik vroeg of laat weer gaan bidden en terugkeren naar de katholieke kerk. En ik maak geen grap,’ aldus Castro tegen een van de verslaggevers. Deze opmerking deed wereldwijd de wenkbrauwen fronsen, niet in het minst in Cuba zelf waar de katholieke kerkleiding voorzichtig reageerde. ‘Ik heb niet gehoord dat ze naar de kerk zijn teruggekeerd, maar mensen kunnen in de loop van hun leven evolueren’, liet Dionisio Garcia, de aartsbisschop van Santiago de Cuba en fungerend voorzitter van de Cubaanse bisschoppenconferentie, weten.

Bron
* Persbureau Reuters, Marc Frank, 8 september 2015

Link
* Meer Engelstalige achtergrondinformatie over de inhoud van het bezoek van de paus aan Cuba verscheen op 20 augustus in de Miami Herald onder de titel: Pope Francis’ trip to Cuba will focus on families, the young and strengthening the church.

logo-paus-franciscus-2015-cubaNoot
* Programma pausbezoek in grote lijnen
Zaterdag 19 september
Vertrek vanuit Rome naar Havana. De paus komt ’s middags om 4.00 uur ( 20 uur in Nederland aan op vliegveld José Marti International in Havana en zal er het woord voeren.
Zondag 20 september

09.00 uur: Mis op Plein van de revolutie
16.00 uur: Beleefdheidsbezoek aan president Raúl Castro in het Paleis van de Revolutie
17.15 uur: Vesperviering met religieuzen, priesters en seminaristen in de kathedraal van Havana met preek door de paus
18.30 uur: Ontmoeting met Cubaanse jongeren in het cultureel centrum Felix Varela in Havana
Maandag 21 september

Vertrek per vliegtuig naar Holguín en Santiago de Cuba
09.20 uur: Aankomst vliegveld Frank Pais in Holguín

10.30 uur: Misviering op Plein van de Revolutie inclusief preek van de paus
15.45 uur: Zegening van de stad Holguín vanaf de heuvel Loma de la Cruz

16.40 uur: Vertrek naar Santiago de Cuba waar de paus om 17.30 uur aankomt
19.00 uur: Ontmoeting met bisschoppen in het seminarie Basilius de Grote in El Cobre

Virgin de Caridad, Maagd van Barmhartighed

Virgin de Caridad, Maagd van Barmhartigheid

19.45 uur: Gebed tot de Heilige Maagd van Barmhartigheid in de kleine basiliek van dit bedevaartsoord in El Cobre.
Dinsdag 22 september

08.00 uur: Misviering in de basiliek van dit bedevaartsoord en preek van de paus.
11.00 uur: Ontmoeting met gezinnen in de kathedraal van Maria Hemelvaart in Santiago de Cuba en zegening van de stad buiten de kathedraal.

12:15 uur: Afscheid vliegveld Santiago de Cuba voor vertrek naar Washington waar de paus om 16 uur aankomt.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s